Förflytta dig till innehållet

Skogsvårdsplanen i Kimitoöns kommun

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Bristen på öppenhet under behandlingsprocessen av Kimitoöns skogsvårdplan slår mig med häpnad.

Planen har uppgjorts under flera månaders tid och när den första versionen kom till påseende för allmänheten stod det klart att kommuninvånarnas förslag nästan inte alls hade beaktats.

Jag tog i början av juni kontakt med kommunen (tekniska direktören, tekniska nämndens ledare och förvaltningsdirektören) och försökte föreslå att processen ännu i detta skede skulle göras öppnare och att man skulle ge kommuninvånarna möjligheter att delta.

Kommunens argument till att ärendet behandlas endast i tekniska nämnden på detta sätt var att de tolkar förvaltningsstadgan så.

Orsaken till tolkningen var två. 1) Ordet skog nämns i förvaltningsstadgan endast på tekniska nämndens plats och 2) emedan man alltid tidigare också gjort så här.

Jag anser att ingetdera är en särdeles giltig orsak och hindrar framförallt inte att tekniska a) för ärendet för behandling i kommunens andra organ, b) låter höra kommuninvånarnas åsikter, eventuellt då i tekniska nämndens sammanhang. 

Öppenhet och delaktighet i kommunen förutsätts både i förvaltningsstadgan och i kommunens strategi.

Förvaltningsstadgans 28 § lyder, ”Tekniska nämnden: uppgifter och befogenheter. Tekniska nämnden leder och utvecklar sitt verksamhetsområde och svarar för att tjänsterna organiseras på ett ändamålsenligt sätt. Nämnden följer och utvärderar tjänsternas verkan och ger invånarna och servicetagarna möjlighet att delta i planeringen och utvecklingen av tjänsterna.”.

Kommunens strategi är grunden för hur kommunen ska ledas och den lyder så här: ”Vi jobbar för öppenhet och samhörighet. Kimitoön finns till för sina invånare. Verksamheten bygger på öppenhet och en iver att utvecklas genom försök. Vi gör misstag ibland men lär oss av dem. Kommunens aktörer är i aktiv växelverkan med kommunens invånare. Vi gör saker tillsammans, vänligt och effektivt.”

Nå men, gör det då!

I ÅU rapporterades 17.6, att i tekniska vill man gärna höra invånarnas åsikter, men endast över små delar av kommunens skogar och först när man tagit beslut om hela planen.

Det är inte tillräckligt.

Man måste ta med kommuninvånarna och andra intresserade på ett ärligt sätt i skogsvårdsplanens planeringsskede.  

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter