Förflytta dig till innehållet

Skogspromenaden – Finlands farligaste fritidsaktivitet?

ung kvinna med långt ljust hår och kavaj tittar in i kameran
Sandra Bergqvist

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Långa skogspromenader hör till många finländares fritidsaktiviteter. Handen upp – hur många har varit i svampskogen de senaste veckorna? Men med den fina svampfångsten finns det stor risk att man även hämtar hem oinbjudna, rentav hälsofarliga gäster. Små svarta kryp som bitit sig fast i huden fast man hur tycker att man var vettigt klädd. Jag talar förstås om fästingarna.

Det är inte bara i skogen man får akta sig för dessa små kryp. En picknick i stadsparken kan ha samma konsekvenser. Inte heller ovanligt att hunden fått nya fästingbett efter en promenad i utkanten av Åbo centrum.

Störst risk att bli biten av en fästing har man om man rör sig i landets södra delar. Men forskning visar även att fästingarna sprider sig allt längre norrut och att de blivit allt fler under 2000-talet.

Ett varmare klimat och ett rikligt antal värddjur kan vi säkert se som orsaker till den här utvecklingen. Med ökat antal fästingar ökar förstås också risken att bli smittad av fästingburna sjukdomar som borrelios eller TBE.

Registret för smittsamma sjukdomar talar i samma banor. Flest fall av borrelios och TBE har påträffats i Helsingfors och Nylands, Ålands och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Fallen har även stadigt ökat de senaste årtiondena.

Att bli biten av en fästing då man rör sig i skog och mark är idag mera av regel än undantag. Det här är de flesta även medvetna om. Det informeras om hur man skyddar sig mot fästingar. TBE-vaccinet hör på vissa områden till det nationella vaccinprogrammet. Men hur vi tar hand om en som drabbats av en fästingburen sjukdom? Här finns det utrymme för att främja och koncentrera kunnandet.

TBE kan vi vaccinera oss mot men borrelios skapar större bekymmer. Vid borrelios är det en antibiotikakur som gäller men symptomen kan vara diffusa. De flesta har säkert hört om den ringformade hudrodnaden som kan uppstå vid ett fästingbett men ett tidigt skede av borrelios kan även vara symptomfritt eller likna allmänna förkylningssymptom.

Tyvärr finns det allt fler fall där en patient sökt sig till vård på grund av just dylika diffusa symptom men inte riktigt blivit tagen på allvar. Patienten skickas hem med värkmedicin för att följa upp läget. Som med alla andra sjukdomar är det rätt vård vid rätt tillfälle som har stor betydelse för hur sjukdomen utvecklar sig.

Det finns många exempel på där det sedan gått så långt att patienten blivit sjukskriven i flera veckor, rentav månader, på grund av obehandlad borrelios. Den här frågan borde vi lyfta upp ännu mer.

De exempel som figurerat i media har ofta resulterat i långvariga sjukskrivningar och komplikationer för att fästingburna sjukdomar inte tagits på allvar första gången den drabbade sökt vård. I de områden där det finns mycket fästingar borde det satsas mera på att främja kunskapen kring just fästingburna sjukdomar.

Kunnandet borde koncentreras kring sjukhusen i dessa områden så att man kan ingripa i ett så tidigt skede som möjligt. Inte bara ur patientens synvinkel är det eftersträvansvärt utan även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Långa sjukskrivningar där den drabbade är i så dåligt skick att den inte kan arbeta på flera veckor kostar samhället en hel del och på individnivå kan det handla om mycket traumatiska upplevelser.

Fästingarna är samhällsekonomiskt dyra djur som kryper runt i våra skogar. Trots sin storlek har fästingen listats som ett av Finlands farligaste djur. Vi behöver klart förbättra kunnandet om tidiga symptom för borrelios och TBE och hur vi vårdar dem som blivit drabbade av fästingburna sjukdomar.

Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.

Dela artikeln

En kommentar: “Skogspromenaden – Finlands farligaste fritidsaktivitet?

  1. Mikael Granqvist skrev

    Håller med. Fint att du tar upp Borrelios. Jag har släktingar som drabbats och för lida resten av livet pga för sen behandling och diagnos.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter