Förflytta dig till innehållet

Skogsbruksplanen som försvann – ”Som politiker anser jag att beslut ska fattas baserade på forskning och fakta”

Carina Holm
debattvinjett med blåbärskart i bakgrunden

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Relaterade insändare

Kimitoön. Efter många om och men, och tiotals, för att inte säga hundratals timmars arbete hade en ny alternativ skogsbruksplan för kommunen äntligen knåpats ihop.

Den alternativa skogsbruksplanen var en kompromiss som på uppdrag av politikerna hade beretts av tjänstemännen.

I planen hade flera fredningsobjekt plockats in och de slutavverkningsmogna områden som lämpar sig för kontinuerligt skogsbruk var nu planerade för detta!

Många av oss politiker var nöjda med planen som skulle gynna alla kommunens invånare, tills saken fick en plötslig och oväntad vändning.

När förslaget till skogsbruksplanen nått Kimitoöns tekniska nämnd röstades det mycket väl förberedda förslaget ner till förmån för en ”skogsbruksplan” som lyder ungefär så här: Trettio procent av kommunens skogar ska skyddas och resten skötas med kontinuerligt skogsbruk om möjligt!

Kanske inte den mest utarbetade och klaraste skogsbruksplanen jag hört talas om. Låter mera för mig som om känslorna tagit över och att man har tappat den konkreta verkligheten och fattat ett beslut enligt vad man själv tycker utan att fundera på konsekvenserna.

Känslostyrda handlingar utan förnuft kan leda till katastrof! Jag som politiker anser att beslut ska fattas baserade på forskning och fakta!

När det görs känslostyrda beslut utan att ekonomiska, sociala och hållbara konsekvenser utvärderas är man på farlig väg.

Vad gör vi nu? Det är en bra fråga. Ska tjänstemännen göra en ny plan som grundar sig på nämndens beslut som mera är en strategisk text?

Jag anser att strategiska riktlinjer ska godkännas av fullmäktige.

Niklas Salminen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter