Förflytta dig till innehållet

Skidsäsongen stampar på stället på grund av värmen — "Läget är verkligen dåligt"

Annina Suominen

en skidbacke utan snöAnnina Suominen

Skidcentret på Hirvensalo har haft otur med vädret hittills i år, liksom skidcentret i Tykö. På onsdagseftermiddagen visade temperaturen sju plusgrader. Foto: Annina Suominen


Det varma januarivädret gör inte sitt för skid- och slalomsäsongen i södra Finland.
– Läget är verkligen dåligt. Vi har lagat och sparat snö tidigare och planerade att öppna liftar den här helgen, då vi ordnar en jubileumstillställning för gamla Winha-kälkar, säger Tapani Kakko, vd för skidcentret i Tykö.
Men han hoppas att en ordentlig vinter kommer i gång snart.
– Det ska bli köldgrader nästa vecka, så möjligen kan vi öppna säsongen på onsdag eller torsdag. Vi brukar kalla säsongen för sen om vi öppnar i mitten av januari, och den tiden är redan förbi för i år.
Kakko kan inte uttala sig om vilka ekonomiska följder en kortare säsong leder till i det här skedet. Men det ser inte bra ut.
– Men i den här branschen måste man granska ekonomin under fem till tio år för att få en verklig överblick över läget. Det kan variera stort från år till år.

Lika dåligt i Åbo

Hirvensalo skidcenter i Åbo kan möjligen öppna om två veckor, eller ännu senare.
– Då ska det förhoppningsvis börja frysa till, enligt nuvarande väderprognoser, och då är vi redo att sätta i gång snökanonerna. Vi ska verkligen försöka vårt bästa och hoppas verkligen på en lång period med köldgrader, säger Jari Lehtinen, ordförande för Turun Slalomseura som driver skidcentret.
– Det är verkligen ett ovanligt varmt år.
Ett gott år håller skidcentret öppet kring 90 dagar, det vill säga exempelvis januari, februari och mars.
Om årets säsong inleds i februari säger det sig självt att det blir ett sämre år.
– Omsättningen blir klart sämre och läget är verkligen utmanande. Men det går inte att säga något desto mera om hur ekonomin påverkas ännu.
Skidcentret har kämpat med ekonomin många år. Men den nya verksamhetsmodellen som togs i bruk i fjol har gjort läget lite bättre. Åbo stad har bland annat sänkt mark- och fastighetshyror och höjt sitt bidrag till skidcentret.
De senaste tio åren har skidcentret på Hirvensalo endast ett år haft en riktigt dålig säsong, då man bara höll öppet 48 dagar. I fjol höll centret öppet 94 dagar.
1975 var ett negativt rekordår för skidcentret. Då kunde man endast ha i gång säsongen tre dagar, berättar Lehtinen.

Dela artikeln

En kommentar: “Skidsäsongen stampar på stället på grund av värmen — "Läget är verkligen dåligt"

  1. Göran Ek skrev

    Om man kan åka slalom i Dubai så kan man nog bygga motsvarande inomhusbacke här också 🙂

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter