Förflytta dig till innehållet

Skärgårdssmaker på matfestival i Hitis – lokala producenter presenterar närmat från Kimitoön

Furutorp. Det är i och utanför föreningen Hembygdens vänner i Hitis hus som matfestivalen Smaka på skärgården äger rum. ÅU-foto.


Festivalen Smaka på skärgården arrangeras den 24 juli av föreningen Hembygdens vänner i Hitis.
Evenemanget äger rum i föreningshuset Furutorp där ett tiotal lokala matproducenter kommer att presentera sitt sortiment och besökare har möjligheten att smaka på utbudet.
Enligt föreningens ordförande Anna Fihlman är det fråga om ett alldeles nytt koncept.
– Det är första gången som vi ordnar det och därför har vi ingen aning om hur det kommer att gå, men vi hoppas det ska förlöpa smärtfritt och det är roligt att så många företagare vågar delta, säger hon.

Samlar lokala matproducenter på samma ställe

Förslaget att ordna en matfestival i Hitis kläcktes av styrelsemedlemmen Christer Wiberg och efter lite funderande bestämde man sig för att verkställa idén.
– Vi vill samla matproducenter från Kimitoön för att lyfta fram de lokala förmågorna och närmaten för besökarna, förklarar Anna Fihlman. Dessutom är Hitis en liten by som sakta avbefolkas och som vi därför vill visa upp.
Under dagen får man bekanta sig med maträtter, bakverk och mathantverk, och några av producenterna håller dessutom kortare föreläsningar om maten.
Fiskaren Janne Rautio redogör för vildfiske i olika former, det lokala bryggeriet Rousal visar ölbryggningsverksamheten och Daniel Lindström från Jordkällaren berättar om sina ostar.

Vildfiskaren Janne Rautio kommer att befinna sig på matfestivalen i Hitis och fiskar i den lokala insjön Dragsfjärden inför den. Foto: Emma Strömberg.

Besökarna får smaka på närmat

Anna Fihlman menar att matfestivalen riktar sig till alla, inte bara skärgårdsbor eller fastbosatta utan även deltidsboende och turister, och oberoende av ålder.
Evenemanget sträcker sig från klockan 13 till 22 och försäljarna är på plats hela dagen.
– Tanken är att man ska kunna komma enligt egen tidtabell och på plats får man göra en smakrunda och prova på flera olika maträtter, säger hon.
För barn ordnas det mete och musik spelas under både dagen och kvällen. Hitis taxi kör besökare mellan Långnäs och Hitis vid behov.
Fihlman hoppas på mycket deltagare under årets premiärfestival.
– Vi hoppas kunna göra evenemanget till en årlig tradition, säger hon.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter