Förflytta dig till innehållet

Skärgårdshavets usla bredbandsförbindelser

Målsättningen gällande bredbandsförbindelser är enligt EU kommissionär Neelie Kroos: ”EU länderna måste göra mer för att målen om 30 Mbit/s till alla EU-medborgare ska kunna nås år 2020”. Finlands förre kommunikationsminister Anne Berner går ännu längre. ”Statens mål är att vara bäst i världen på datanät. Den digitala infrastrukturen ska göra det möjligt att bo, arbeta och driva företag överallt i Finland. I målen och åtgärderna i strategin har vi tagit hänsyn till näringslivets och konsumenternas behov.
Tyvärr är sanningen något helt annat än vad våra beslutsfattare orerar om.
Några exempel från Skärgårdshavet. Den 25, 26 och 27 juli 2020 fås endast sporadisk kontakt på internet och då även till plågsamt långsamma hastigheter. Endast två kanaler syntes på TV.
När turistsäsongen kommer igång i juni försämras bredbandstillgången gradvis för att helt upphöra när säsongen är som bäst.
Hur är det tänkt att turismnäringen i glesbygden skall klara sig och utvecklas med dessa usla bredbandsförbindelser?
När man försöker jobba hemifrån i glesbygden, delvis beroende på COV-19 pandemin, meddelar kunderna att det inte går, för förbindelserna är så långsamma.
Vad tänker Svenska Folkpartiet, de övriga politiska partierna, kommunerna, staten, Elisa och de övriga bredbandsoperatörerna göra för att hålla sina löften. För att möjliggöra för människorna att undvika covid-19 genom att dels turista i hemlandet, dels kunna jobba hemifrån och för att kunna fortsätta bo och verka i glesbygden.
Frågar
Lennart Andersson
Högsåra

Dela artikeln

2 kommentarer: “Skärgårdshavets usla bredbandsförbindelser

  1. Johan Andersson skrev

    DNA 3/€ G anslutning i Houtskär (Kivimo-Lömsö) max 1,2 Mbps under hela sommaren, likadant ifjol. Varit i kontakt med bolaget. Dom lova ingen bättring. Så man får gilla läget.

  2. Jörgen Lindroos skrev

    Enligt Kimito telefons hemsida finns det tillgång till fiber på Högsåra och Hitis.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter