Förflytta dig till innehållet

Skärgårdshavet kan fortfarande räddas

Skärgårdshavets tillstånd har varit oroande redan i flera årtionden. Trots otaliga strategier och åtaganden har goda resultat endast uppnåtts på sina ställen och helhetssituationen har inte förbättrats.
Utsläppen av fosfor, som orsakar övergödning i vattendragen, har minskat med totalt 25 procent i Östersjöregionen och med så mycket som 60 procent i Finska viken. I Skärgårdshavet har det däremot inte skett någon minskning på 25 år. Under den gångna vintern uppnådde utsläppen av näringsämnen i Skärgårdshavet rekordnivåer.
Det är uppenbart att vattenskyddsåtgärderna bör koncentreras till Skärgårdshavets utsläppsområde.
Den nyligen publicerade Skärgårdshavets blåa bok ger en omfattande bild av de åtgärder som krävs. Den av operationen Det Unika Skärgårdshavet beställda studien belyser bland annat optimeringen av åkrarnas gödsling, minimeringen av utsläppen av näringsämnen och återvinningen och återanvändningen av biomassa.
Det är just i den cirkulära ekonomin lösningarna för att minska eutrofieringen kan hittas, samtidigt som odlarna garanteras bättre skördar. Det finns inget behov av konfrontation, eftersom målen är gemensamma.
Rengöringen av Skärgårdshavet kräver uthållighet och förutsätter tillämpandet av ett flertal olika åtgärder. För att undvika fragmentering av finansieringen krävs tydlig koordinering. Det är fint att Rinnes och Marins regeringar har fortsatt med den under Sipiläs tid initierade finansieringen av vattenskyddsprogrammet.
En tydlig koordinering av användningen av finansieringen skulle nu vara av största vikt, så att resurserna inte uppdelas på alltför små projekt. Finansieringen bör avsättas till Skärgårdshavsområdet och här för de åtgärder genom vilka man på ett effektivt sätt kan förhindra utsläppen av näringsämnen.
Gipsbehandlingen av åkrarna har fått mycket synlighet och har beviljats finansiering. Användningen av gips lämpar sig emellertid inte överallt, så åkrarnas balans och markförbättring bör parallellt främjas, till exempel genom användningen av strukturkalk eller fiberslam.
En reform av jordbruksstödssystemet skulle krävas för att uppnå bästa möjliga resultat.
Förutom förebyggandet av utsläppen av näringsämnen bör metoder för att avlägsna näringsämnen från havet tas i bruk. Viktiga verktyg inkluderar fiske och skörd av bladvass.
I Åbo skärgård finns tiotusentals hektar bladvass. Mängden vass har vuxit kraftigt. Genom att skörda vassen vid rätt tidpunkt kan man effektivt avlägsna näringsämnen från havet och återanvända dem.
Jag lade under försommaren till regeringen fram en skriftlig fråga gällande de brådskande åtgärder som krävs för att rädda Skärgårdshavet.
Saara-Sofia Sirén
Riksdagsledamot för Samlingspartiet
Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter