Förflytta dig till innehållet

Skärgårdsbor protesterar!!

Vi skärgårdsbor som är beroende av förbindelsebåten M/S Stellas regelbundna trafik in till Dalsbruk, ber att få framföra följande:

Resultatet av en flerårig planering av nya förbindelsebåtsbryggan i Dalsbruk ser ut att stoppas upp av besvär, vilket kan leda till att förbindelsebåten M/S Stella inte angör Dalsbruks hamn utan istället flyttas till Kasnäs.

Den nya byggplatsen har varit allmänt känd redan i många år, planen fastställdes redan år 2015. Likaså har utvecklingsplanen för inre delen av Dalsbruks hamn diskuterats, beslut har fattats och finansieringen är på plats. Utvecklingen av hamnområdet är en viktig bricka i utveckling av Dalsbruk. Varför stoppas bygget upp nu?

Behovet av ny brygga för Stella är stort för att undvika trängsel inne i inre hamnen.

Trafiken med Stella är viktig för oss skärgårdsbor. Detta gäller också den östra skärgårdens deltidsboare som alltjämt ökar i antal.

Likaså är förbindelsefartyget viktigt för företagare som utnyttjar Stella för tunga transporter. Stella är en säker transport för många människor under årstider när inte solen skiner och när den egna båtsäsongen är avslutad. Stella går i ur och skur tills fast is bär.

Det största miljöproblemet i samband med byggandet av rampen har nu avvärjts. Muddermassorna dumpas inte i havet utan lyfts upp på land för placering på lämpligt ställe i terrängen.

Det är helt möjligt att anmäla besvär mot planer i Finland så också i detta fall. Men varför just nu och i detta fall som är planerat sen flera år och följer fastställda planer?

Kan besvären behandlas i brådskande ordning?

Konsekvenserna av en utdragen behandling hotar att bli en katastrof för denna del av Hitis östra skärgård, dess bofasta befolkning, deltidsboare, företagare och andras behov av tunga transporter, ja för hela Dalsbruksområdet.

En flytt av Stella till Kasnäs skulle vara förödande!!!

På skärgårdsbornas vägnar

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *