Förflytta dig till innehållet

Skärgårdsbor har fått nog av havsörnen och vill jaga den – lönlöst, säger WWF:s havsörnsexpert

Det finns gott om havsörn i Åbolands skärgård. Foto: Kim Lund Inför höstens lagtingsval på Åland har havsörnen blivit ett valtema för Moderat samling. I sitt…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova nu ÅU Surf 12,95 € / mån

Redan prenumerant?

Dela artikeln

2 kommentarer: “Skärgårdsbor har fått nog av havsörnen och vill jaga den – lönlöst, säger WWF:s havsörnsexpert

 1. Tom Bergman skrev

  Jouko Högmander frågar sig varför människan skulle gå in och styra naturens gång? Jag frågar det samma åt Foststyrelsen som fått pippi på att röja igenvuxna tidigare betesmarker i skärgården. Är inte det att styra naturens gång? Varför inte låta naturen ta tillbaka det som människan en gång lånade av den? Man ojar sig över bristen på naturskogar medan man med den andra handen är med och skövlar dem? Och var blev snacket om kolsänkor?
  Örnen har rubbat hela ekosystemet i ytterskärgården men helgas ändå (av de frälsta) som ett av de största framgångarna i Finländsk naturskyddshistoria. Åbolands skärgård utgör utkanten av havsörnens narurliga utbredningsområde och havsörnen SKALL därför vara sällsynt. Jag kör minst två gånger i veckan mellan fastlandet och den yttersta skärgården och kan bara konstatera att havsörnen så här års är skärgårdens vanligaste fågel – och det var väl inte meningen? Men så kan det gå då människan blandar sig i naturens gång.
  Tom Bergman, Utö

 2. Paul Lindberg skrev

  Havsörnen är dock den enda, som lagligen får jaga ”miljöförstöraren”
  och ”storfiskaren”, skarven, utan specialtillstånd….

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter