Förflytta dig till innehållet

T3 blir en ö ovanför Helsingforsleden

T3-sjukhuset. Sjukhuset ska stå som en fyr över helsingforsleden. Bild: ARK Reino Koivula Ab och Schauman Arkitekter Ab


ÅUCS har presenterat visionen över det nya T3-sjukhuset. Visionen är inspirerad av skärgården.
– Sjukhuset kan ses som en ö, och Helsingforsleden under som ett strömmande vattendrag, säger Susanna Kalkkinen som är ledande arkitekt för T3-projektet.
I maj nästa år läggs locket, som utgör grunden för sjukhuset, över motorvägen till Helsingfors. Enligt planerna ska enheterna som nu huserar i U-sjukhuset, på västra sidan om motorvägen, flytta in i det nya sjukhuset då det står färdigt 2021.
– Varje avdelning kommer att få välja ett eget djur som passar till skärgårdstemat. De kommer bidra till en trevlig stämning och också göra det lättare att hitta till de olika avdelningarna.
I U-sjukhuset huserar bland annat Barn. och ungdomskliniken, kvinnokliniken och kliniken för öron-, näs- och halssjukdomar.
I visionen ingår en berättelse där till exempel ingången till det nya sjukhuset är båten som tar besökare iland på ön.
– Det är en metafor för hur huset ska se ut. Det gör det lättare att visualisera hur sjukhuset ska se ut i slutändan, säger ÅUCS informatör Nadine Karell.
Personalen har också fått ta del av de framtida utrymmena genom en virtuell 3D-miljö.
– Sjukhuset planeras genom en 3D-modell. Alla avdelningar får komma med input så att verksamheten ska bli så fungerande som möjligt, säger projektledare Timo Seppälä.
Allmänheten kommer kunna ta del av 3D-sjukhuset redan nästa år.

Förväntansfulla. Ledande arkitekt Susanna Kalkkinen och konstkordinatorn Matti Tainio hoppas på intressant samtidskonst till nya T3-sjukhuset.


T3-projektet har lagt undan 200 000 euro för konstverk till sjukhuset. Två konstverk är beställda till sjukhusets aulor. Det ena är en muralmålning av konstgruppen Multicoloured Dreams.
– Muralen ska vara lika hög som hela sjukhuset, berättar konstkoordinatorn Matti Tainio.
Aulan ska ha en urban känsla berättar Tainio.
– Det är gatukonst. Vi ville ha en ganska grov och inte så sofistikerad konst. Det är en chans att gå bort från den typiska sjukhuskonsten.

Den andra aulan, som ska ha en picknick-stämning, kommer få ett konstverk av Åbokonstnären Heini Aho.
– Den andra Aulan var klurigare att komma på hurdan konst som skulle passa. Den är mindre och det finns inte några ytor på väggarna för konst. Samtidigt hade en skulptur tagit för mycket plats. Aho är en lokal konstnär och har arbetat med mediakonst och skulpturer, jag tror det kommer passa bra i den aulan, säger Tainio.

Sjukhuset kommer också att få tre panoramarum med utsikt över motorvägen. Rummen ska hjälpa till att släppa in ljus i byggnaden. Projektet anordnar en öppen ansökan för konst till dessa utrymmen i vår. Tainio berättar att de är ute efter samtidskonst.
– Vi har inga gränser och vill gärna bli överraskade. Jag tror att samtidskonst inte är så svårt, och man måste inte förstå det första gången. Vi vill visa att samtidskonst kan passa bra in i ett sjukhus.

T3-sjukhuset
Byggs över Helsingforsleden på ett lock som är 9 000 kvadrateter stort.
Totalt blir bygget ca 55 000 kvadratmeter, varav 21 000 kvadratmeter kommer användas till sjukhuset.
Byggnadskostnaden är 189 miljoner euro.
När det står klart kommer sjukhuset ha 8 våningar.
Uppskattas vara klart i slutet av sommaren 2021.

 
Johan Bergman
0407173796/nyheter@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter