Förflytta dig till innehållet

Skärgårdens okrönte hotellkung bjuder gärna gästerna på kött han jagat själv

Susanna Landor
En medelålders man som ler
Lassi Määttäs dröm om ett fritidsboende för familjen växte till två stora hotellanläggningar som sysselsätter ett 40-tal unga i sommar

Lassi Määttä kan erbjuda drygt hundra bäddplatser på sina två turistanläggningar i Nagu: Tackork och Gammelgård.

Därmed kan han titulera sig skärgårdens okrönte hotellkung.

Gästerna kan välja mellan att till exempel sova svävande mellan trädstammar? Kanske bo i en lyxig koja med stjärnhimlen som tak? Eller förmånligare inkvartering i ett före detta äldreboende med knarrande golv och långa korridorer?

Vy tagen från luften där man ser hus, odlingar, vägar och skogTackork
Tackork från luften med karaktärsbyggnaden längst ner till höger och ”stjärnkojorna” som syns längst uppe till vänster

Kärlek vid första ögonkastet på Tackork

Till vardags är Määttä vd på bemanningsföretaget Barona, en av landets största arbetsgivare.

Att bli hotellägare i skärgården fanns inte på kartan då han för första gången tog i land i Nagu. Han var på jakt efter ett fritidsboende för familjen, ett ställe där han kunde njuta av naturen, fiska och jaga för eget behov.

– Det var kärlek vid första ögonkastet då jag såg Tackork, även om jag insåg att stället skulle kräva mycket arbete, säger Määttä.

Gästhamn och vinkällare

Tackork ligger cirka tio kilometer från Kyrkbacken i Nagu. Den sextio hektar stora gården hade länge fungerat som bär- och grönsaksodling när Määttä köpte stället 2017 och det mesta var i behov av omfattande omsorg.
– Husen från slutet av 1800-talet var i rivningsskick, karaktärbyggnadens källare svämmade över av meterhögt vatten och stranden var igenvuxen, berättar Määttä.

En gammaldags råd trähusbyggnad och gårdsplan med cyklar, människor ochSusanna Landor
Tackorks historia sträcker sig ända till 1200-talet. Karaktärsbyggnaden från slutet av 1800-talet rymmer numera bland annat hotellreception, matsal och vinkällare

Sex år senare är det mesta pietetsfullt renoverat, den genomdränkta källaren har blivit snofsig vinkällare och vid stranden ligger en gästhamn med plats för 24 båtar.

Något fritidsboende är det inte längre tal om. Tackork gård och marina har utvecklats till en fullskalig hotell-, restaurang-, och konferensverksamhet med operativa chefen Veera Sulosaari och sonen Arttu Määttä som drivande krafter. I sommar erbjuder företaget jobb åt ytterligare ett fyrtiotal unga.

Sov under stjärnhimlen

Enligt Lassi Määttä finns det tre områden i Finland som är kända utomlands: Lappland, Insjöfinland och skärgården.
På Tackork har man ympat in lite av norr i söder genom att forsla hit ett halvt dussin lappländska “stjärnkojor”. I dem kan gästerna ligga och beundra himlen genom takfönstret.

Besökare som hellre vill uppleva sommarnatten svävande i luften och känna sig ett med naturen kan prova på så kallade tentsile-tält: ett slags kombination av tält och hängmatta som spänns upp mellan trädstammarna.

Gäster som föredrar lyxigare övernattning kan välja mellan en bastant jaktstuga och en romantisk svit.

– Jaktstugan är min dröm, en riktig man cave med jakttroféer och skinnfällar, säger Määttä. Inklusive Finlands finaste bastu, byggd i en gammal sädessilo!

Tåg till Kyrkbacken

Som turistföretagare gäller det att vara lyhörd för kundernas behov och ständigt testa nya idéer. På Tackork kan gästerna låna fatbike-cyklar, mopeder, kajaker och sup-brädor, eller hoppa på ett litet sightseeing-tåg som trafikerar rutten Tackork – Gammelgård – Nagu kyrkby.

För den som vill uppleva skärgårdens unika natur från luften erbjuds helikopterturer.

En helikopter som landat på en åkerSusanna Landor
Både Lassi och Arttu Määttä flyger helikopter för eget bruk, men gästerna på Tackork flygs av professionella helikopterförare.


Det ordnas konserter, ståuppföreställningar och andra evenemang. På Tackork uppträder i sommar namn som Kake Randelin, Mikko Alatalo, Sami Saari och Annika Eklund och på Gammelgård spelar improvisationsteatern Nagupellet.

Ett framgångsrikt koncept bygger ändå på att infrastrukturen i skärgården fungerar smidigt, från bygglov och behövlig arbetskraft till trafikförbindelser och bredband, understryker Määttä.

– Nagu kan bli ett internationellt turistmål, men vi behöver öka volymen och lönsamheten för att klara oss. Därför kommer vi att satsa på att locka hit turister bland annat från Centraleuropa.

The Shining-vibbar renoverades bort

Familjens andra hotellanlägging kan beskrivas som mer jordnära. På 1890-talet köpte kommunen dåvarande Grannas gård som stället hette. I huvudbyggnaden inhystes “fatigårdn” och därefter det kommunala äldreboendet.

Ett stor ljus hus med många fönsterSusanna Landor
Gammelgård har fått ett rejält ansiktslyft av hantverkare från Ekenäs, både utvändigt och invändigt. I karaktärsbyggnaden ryms ett 70-tal övernattare.


När Määttä köpte stället hösten 2020 hade Gammelgård stått tomt i sju åtta år. Den anstaltliknande byggnaden vid Norrstrandsvägen, ett par kilometer från kyrkbyn, var enligt många ortsbor nästan lika skrämmande som det ödsliga hotellet i skräckfilmen The Shining.

Men efter en omfattande renovering är dysterheten bortblåst. Drygt 70 övernattare kan nu inkvarteras i charmiga rum med gemensam toalett och dusch i korridoren. Här finns också en padelplan, en festlokal på den gamla ladugårdsvinden och en pizzeria i den gamla bagarstugan.

I den heta ugnen gräddas napolitanska artesanpizzor med fårsalami, kallrökt lax och pulled hjort.
– Maten är viktig. Vår ambition är mat av internationell standard, lagad på lokala råvaror, säger Määttä.

Jagar själv

Att satsa på närodlat är inte svårt i skärgården. På Tackork trivs vinbär och krusbär, grannen odlar söta tomater, närbelägna gårdar producerar god Nagupotatis och regnbågsforellen kommer från Haverö.

Står det hjort, rådjur, älg eller fasan på menyn har Lassi Määttä sannolikt skjutit en del av viltet själv. Han hör till det lokala jaktlaget.

EN medelålders man i ljus skjortaSusanna Landor
Lassi Määttä jagar gärna.


– Alltså behövde jag ett eget slakthus med tillhörande kylutrymmen. Det byggdes i det gamla dasshuset på Gammelgård!

Dela artikeln

6 kommentarer: “Skärgårdens okrönte hotellkung bjuder gärna gästerna på kött han jagat själv

  1. Tom Simola skrev

    Den här artikeln är en av många artiklar i ÅU:s sommartidning. Sommartidningens artiklar publiceras på ÅU:s webb under sommaren. I sommartidningen presenteras varje år bland annat olika företag i skärgården. Företagare i Finland kan ha svenska, finska eller något annat språk som sitt modersmål. Företagarnas språk inverkar inte på vad ÅU publicerar. Hälsningar Tom Simola, ÅU

  2. Patrik Mattila skrev

    Betald annons. Sant. Vet inte i vilken riktning ÅU vill gå riktigt men åtminstone jag kommer inte att förnya prenumerationen. När ÅU börjar marknadsföra finska företagare i skärgården, då är gränsen nådd.

  3. Kerstin Jansson skrev

    Tack för bra kommentarer. Jag är också bekymrad över skärgårdens förfinskning. Vi måste stå på oss och prata svenska t.ex. på ”posti” i Pargas City och även bojkotta företag som inte betjänar på svenska. Kunden har alltid rätt!

  4. Mats Björklund skrev

    Månne Landor har besökt dessa ställen? Upprepade gånger?

    Gammelgård huvudbyggnaden luktar fortfarande ”mummonmökki” på håll och den aromen lockar fortfarande inte in. Det som återuppbyggts kring pizzerian (som i tiderna långt före ”kungens” tid erbjöd väldigt goda pizzor) är redan nedkört och sjabbigt. Pizzorna man får vänta på har krympt till halva storleken sedan menyn lanserades, söndriga parasoll svajar i vinden och ostädade bord med tömda flaskor antagligen från föregående kväll. Det verkar inte vara någon rusning på ”parkeringen” (åkern) en halvtimme efter öppningsdags. Ett fåtal kunder står i kön som i brist på personal och logistik inte löper. Inte har man ens lyckats printa nya fräsha menyer för att ersätta de gamla slitna och smutsiga pappren som alla tidigare kunder har petat på. Ett besök för i år räckte, man fick en känsla att verksamheten börjar vara på slutrakan.

    Tackork första intrycket med husvagnar på rad på en åker och en självbetjäningskiosk som har gjort en storsatsning på kondomer, tack och hej hur idylliskt, det gick fel genast från start. En mashup av det ena och det andra och det tredje på ett relativt litet område… ingenting verkar äkta eller högklassiskt. En stressande miljö skulle jag kalla det, varför ska man dra med sig en massa oljud till lugnet man marknadsför? Helikopterflygningarna blev pricken på i. Ballongflygningar skulle jag förstå bättre, och levande musik som folk klarar av att lyssna nyktra, artister som inte behöver en massa förstärkare för att överrösta publiken. Fel plats för festivaler. Har inte besökt stället i år och har inga planer på att göra det heller.

    Det finns så mycket bättre ställen att besöka och så mycket bättre mat i skärgården att den okrönte kungen får nog gärna förbli okrönt. ÅU:s artikel stinker marknadsföring som sannolikt gör en besviken om man går på den.

  5. Mats Kotka skrev

    Tack Mikael Sjövall, prickrätt kommentar. Vi har sommarstuga som granne och tillsammans med övriga sommarboende och flertal fastboende är vi skarpt emot verksamheten. Till Tackork vik kommer stora 10-15m motordrivna fritidsbåtar som spelar musiken på fullt utan respekt för omgivningen och framförallt utan tydliga spelregler från verksamhetsdrivaren.
    Hans nattklubb på gården spelar finnhits med hög db nivå och grannarna försöker desperat att få ägaren att respektera omgivningen. Som svar får man höra “muuttakaa sit pois!”. Därtill helikopterflygningarna ovanför sommarstugorna.
    Hoppas som Mikael skrev att man skriver även om denna sida.

  6. Mikael Sjövall skrev

    Tillägget ”betald annons” har tydligen trillat bort i samband med publiceringen av denna text. Den ”okrönte hotellkungen” har lyckats med konststycket att förfinska både Tackork och Gammelgård och utplåna den tvåspråkighet som präglade den tidigare verksamheten.

    Määttä har förvandlat pittoreska Tackork till ett infernaliskt Disneyland med tillhörande fylleskrål, oväsen från oavbrutna helikopterflygningar och diverse utekonserter som har krossat den naturnära skärgårdsidyllen och gjort vardagen till ett helvete för dem som bor i närheten av hotellkungens imperium. Jag ser fram emot en uppföljare som tar fasta på dessa aspekter av Määttäs oetiska investeringar.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter