Förflytta dig till innehållet

”Skärgårdens hjärta” är rätt plan för Salutorget

Förnyandet av Salutorget i Åbo är ett av de mest betydelsefulla projekt som framdeles påverkar livet i Åbo. Staden publicerade i början av maj de fem tävlingsförslag för miljön på och kring Salutorget och bad invånarna ge sina synpunkter.
Vi har studerat de olika tävlingsförslagen och enligt vår mening är ”Saariston sydän – Skärgårdens hjärta” det ojämförligt bästa. I förslaget har man kunnat beakta konceptet för Salutorgets förnyelse på ett alldeles utmärkt sätt.
Åbosamfundet är en medborgarrörelse, som värnar om stadens historia och kultur, och samtidigt deltar i utformandet av stadens framtid. Förslaget Skärgårdens hjärta speglar kärnan i Åbos identitet – från historia till nutid och framtid.
I planen har man kunnat ta med Salutorgets alla traditionella funktioner (även jordbrukarnas och trädgårdsodlarnas fria rader!) flexibelt placerade i utrymmet, så att våra växlande årstider beaktats. Planen lever starkt i nutidens trender, med sina smäckert formade sittvänliga avsatser och grafiskt innovativa skulpturer i betong som för tankarna till skärgård och hav. Åbo är verkligen hela skärgårdens hjärta!
För den fortsatta bearbetningen är det dock skäl att lyfta fram några detaljer i detta förslag. Vid Universitetsgatans sida av torget föreslår man ett brett grönområde, där stora lövträd flankerar Ortodoxa kyrkan och bildar en visuell fond för torgområdet. En fin idé, men lövträden på bilden står alla på privat tomtmark, vilket inte ger garanti för att det kommer att bli så i framtiden. Därför borde de träd, som skall medverka till vilsamma platser i skuggan, redan nu planteras på själva gatuområdet.
Med tanke på våra korta vinterdagar och långa mörkerperioder spelar belysningen en betydande roll i gatumiljön. En belysning som ger en trygg miljö att röra sig i är viktig, men visst kan en mera dämpad belysning också vara terapeutisk. Skärgårdens hjärta innehåller många intressanta belysningsrelaterade element. För att kunna nå en balanserad helhet, skulle det vara bra att kunna testa dessa i verkligheten. Så gjorde man, då man planerade belysningen vid åstränderna. Det är viktigt att få belysning där den behövs, men lagom är bäst. Strålknippen av led-ljus, t.ex. över trappavsatserna, kan i sammanhanget verka störande.
Vilket av de presenterade förslagen som tävlingsjuryn utser till vinnare får vi snart höra. Vi hoppas, att det flera decennier långa planeringsarbetet i centrum, skall resultera i ett inspirerande och pulserande hjärta för vår stad – en träffpunkt för oss alla.
Kati Leskinen
Åbosamfundets verksamhetsledare
Heikki Lehtonen
Ordförande i Åbosamfundets stadsdelsutskott
Ritva Nummiora
Medlem i Åbosamfundets stadsdelsutskott

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter