Förflytta dig till innehållet

Skärgårdens fågelliv förändras – föreläsning i Pargas om orsakerna

Havsörnsstammen har vuxit i Åboland. Många ejdrar kan ha hamnat i den här ungens gap efter att den växt och blivit större. Foto: Kim Lund


Det har skett flera stora förändringar i fågellivet i skärgården de senaste åren. De mest synliga är att antalet ejdrar har minskat kraftigt, samtidigt som det finns flera havsörnar och skarvar än tidigare.
Orsakerna till förändringarna är många och förändringarna kommer att fortsätta.
Forskningen visar att havsörn, mink och mårdhund kraftigt har påverkat skärgårdens ekosystem. Att ejderstammen har minskat så kraftigt ute på öppnare vatten i Åbolands skärgård beror troligen på att de fallit offer för havsörnen.

Det finns gott om havsörn i Åbolands skärgård. Foto: Kim Lund


Förutom ejdern minskar antalet grågäss, roskarlar, gråtrutar och havstrutar. Alla dessa arter förutom grågås har minskat kraftigt längs finska kusten sedan 1990-talet.
Samtidigt finns det fågelarter som mår bättre. Det beror troligen på årlig jakt av små rovdjur i ytterskärgården i synnerhet mink och i mindre mängd mårdhund och räv.
Arter som gynnats särskilt av jakten är vigg, svärta, större strandpipare, roskarl, kustlabb, fiskmås, silvertärna, skedand och gräsand.
Effektiv jakt av små rovdjur har alltså varit en central del i att skydda fågelstammar i ytterskärgården, skriver Pargas naturskyddsförening i ett pressmeddelande.
Hur och varför fågelbestånden i skärgården förändras presenteras i Pargas naturskyddsförenings allmänna föreläsning den 20 mars i Fiskeri- och miljöinstitutet Livia i Pargas klockan 19.
Det är Skärgårdshavets nationalparks första parkchef, Jouko Högmander som berättar om förändringar i fågellivet i Åbolands skärgård under de senaste 25 åren.

Jouko Högmander. ÅU-foto


Högmander har en lång karriär bakom sig inom Forststyrelsen och är numera pensionär.
Han har gjort naturskyddsarbete i årtionden och var med om att utveckla Skärgårdshavets nationalpark, först som naturskyddare och senare som nationalparkens första parkchef.
Högmander har också varit med om att grunda Kurjenrahka nationalpark och Bottenhavets nationalpark. Han har också arbetat med att skydda den hotade havsörnen sedan 1970-talet.
Presentationen grundar sig på Forststyrelsens nyutgivna publikation ”Skärgårdsfågelfaunans historia, utveckling och nuläge i Åbo skärgård” och följer med förändringar i antal och utbredning hos 39 av skärgårdens fågelarter från 1700-talet till nutid.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter