Förflytta dig till innehållet

Skäm bort din kropp

Marith Leppäkari Lindberg 


Det hände mig nu. Det som jag alltid har befarat. Jag har nog fått små vinkar genom åren om att det är på kommande men jag har gladeligen skjutit undan dem.
Jag har tänkt att i morgon gör jag något åt saken eller allra senast i nästa vecka skall jag ta itu med det.
Så har tiden gått år efter år och jag har tänkt att det finns gott om tid. Jag visste att det skulle komma men ändå blev jag tagen på säng.
Det kändes så förnedrande och bortom all kontroll när ens ”gamla kompis”, kroppen, inte gör som den skall längre. Det är i stunder som denna man önskar, att man kunde vrida klockan tillbaka och göra något åt saken.
Hur är det med dig? Brukar du skämma bort din kropp och berömmer du den ibland? Tar du hand om den eller är det något som du undviker att tänka på?
Är kroppen något som du hatar och föraktar. Något som du helst vill glömma att finns? Eller får kroppen bara hänga med så länge den inte gör något väsen av sig?
Kroppen, din gamla kompis, har trots allt hyst din själ i ganska många år och skall förhoppningsvis göra det ännu länge.
Jo, jag vet att du är trött på att höra om kroppen och ditt utseende. Idag blir vi ständigt påminda och bombaderad med budskap om kroppen och vårt utseende.
Men jag tänker på något annat. Jag tänker på denna underbara skapelse med en fantastisk motorik och den mest fascinerande teknik som finns.
Jag tänker på kroppen som en del av dig, det som gör dig unik och värdefull. Kroppen, en del av helheten. Det som är skalet, paketet som innesluter det mest värdefulla av allt. Den gåtfulla, unika själen. Det som är Du!
Det krävs mycket för att våga vara ärlig mot sig själv, men för att kunna hjälpa kroppen måste vi veta vad den behöver. När kroppen tappar orken, skall du ta dig tid att skämma bort den och ge kroppen vad den behöver.
Har du en bra säng så att kroppen får sova och vila? Låter du den röra på sig regelbundet och låter du den ibland njuta av stillhet?
Se dig omkring hemma. Hemmet är en förlängning av kroppen. Själens boning är kroppen och kroppens boning är faktiskt hemmet.
Ta en sväng i huset eller lägenheten och fråga dig själv om det du ser känns friskt och sunt. Släng ut eller ge bort det som inte ger ett bra svar i ditt inre och som du inte nödvändigtvis behöver.
Ge utrymme för kroppen och din själ. Vädra ditt hem och ta den tid du behöver för att hämta kraft. Du och din gamla kompis kroppen är värd ett skönt och vilsamt hem med plats för inspiration. Ta hand om din gamla kompis på bästa möjliga sätt.
Skäm bort den och beröm den ibland. För kroppen och du är ett. Livet är en gåva till oss. Gud har skapat oss med själ och ande, men också med en kropp. Så gläds över din kropp!
Marith Leppäkari Lindberg
Präst i Finlands evangelisk lutherska kyrka

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter