Förflytta dig till innehållet

Skål för fin vecka i Kimitoöns gymnasium

Karl Ahlqvist – historieintresserad gymnasist – skålar med sin historielärare Anders Nikander t.h. Mellan dem skymtar Jasmina Lindroos och Sabina Mulari.


Om man låter blivande studenter ha ledigt en vecka för att göra ett arbete om det som de är mest intresserade av, vad blir det då?
Svaret kan vara: allt från Helsingfors historia till självgående bilar.
Bland annat de arbetena visades i dag vid Kimitoöns gymnasium där man som vanligt har haft en intensivstudievecka. Första och andra årskursen, sammanlagt nästan 50 studerande, presenterade en mycket imponerande samling arbeten som nog hade krävt betydligt mera tid än en vecka.
– Men trevligt har vi haft, säger Madeleine Hakalax som deltog i skolans språkresa till Bochum i södra Tyskland eller rättare sagt elevutbyte med en skola där, sedan länge en samarbetspartner.
–  Vi bodde i de tyska elevernas familjer och med min familj talade jag tyska. Jag har alltid varit intresserad av språk och funderar på fortsatta språkstudier. Och så ska jag hålla kontakten med vännerna jag fick i Bochum, säger hon.
Helsingfors har en intressant historia. Bland annat har staden flyttats flera gånger, säger Karl Ahlqvist som har gått i museer och tillbringat rätt mycket tid i Helsingfors medan han skrev sitt arbete om vår huvudstads historia.
–  Jag har länge varit intresserad av historia och fortsätter nog med att studera det ämnet. Men i Åbo eller Helsingfors, det är frågan.
En självgående bil har konstruerats av Markus Andersson, som under tre-fyra veckor läste in sig på ämnet, beställde delar från Kina och byggde en bil som i princip är självgående – den går tills ett hinder kommer emot.
– Något med elektroteknik ska jag bli, men jag vet inte exakt vad. Jag har läst matematik och fysik så det borde gå att fortsätta, säger han.
Kortfilmen ”Ensam” är Jonas Adolfssons bidrag.
–  Den visar hur tonåringar kan känna sig ensamma, säger han.
Någon filmregissör ska han ändå inte bli, utan inredningsarkitekt. Att fördjupa sig i filmens historia och i praktiskt filmarbete stöder det som en inredningsarkitekt bör kunna, tycker han.
Och intensivstudieveckan, vad tycker du om den?
– Jättebra koncept, säger han.
Gymnasiets rektor Ben Johansson har únder många år sett hur veckan har hjälpt många studerande att bestämma sig för vilken bransch de vill jobba i, vad de trivs med.
Utställningen med alla arbeten gjorda under veckan öppnades av Marja Rautio, rektor vid den finska skola med åk 1-9 som är granne med gymnasiet, i en annan del av det stora skolcentret. Mera samarbete mellan språkgrupperna ska det bli, bland annat kring en kurs i tyska för högstadiet.

Madeleine Hakalax trivdes i Bochum.


Markus Andersson byggde en självgående bil med sensorer för hinder. Men i sommar blir det mera frågan om båtar, han ska jobba i gästhamnen i Dalsbruk.


Nej, regissör ska Jonas Adolfsson inte bli – men nog inredningsarkitekt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter