Förflytta dig till innehållet

Ska makten koncentreras mer eller ska den ges åt självständigt tänkande människor?

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

EU-valet. Även om valet till Europaparlamentet är nära så upplevs avståndet till beslutsfattarna i Bryssel som ganska långt av många. Det är åtminstone min tolkning av det faktum att så få finländare förväntas använda sin rösträtt i EU-valet.

Jag kan förstå alla cyniker som upprepar mantran likt: ”det spelar ingen roll vem som kommer in, inget kommer ändå att ändra till det bättre”.

Delvis är det sant, vårt välstånd kan inte öka i all oändlighet, även om en del politiker gärna målar upp en sådan bild.

Jag vill ändå påstå att det spelar en roll vem som fattar beslut oberoende av om det gäller kommunen, välfärdsområdet, riksdagen eller Europaparlamentet. Det finns för det mesta möjlighet att lösa problem på mer än ett sätt.

Jag vill gärna lyfta fram Kristdemokraternas starka ideologiska syn om att beslut ska fattas på lägsta möjliga ändamålsenliga nivå (subsidiaritetsprincipen).

Uppdelningen i ”höger-vänster” inom politiken börjar kännas förlegad. Det handlar idag mer om hur politiker och i förlängningen väljarna ser på hur makten ska fördelas. Ska makten koncentreras mer eller ska den ges åt självständigt tänkande människor tillsammans med ansvaret som makten medför?

En röst på mig eller någon annan från Kristdemokraterna innebär att du säger ja till mer makt och ansvar åt medlemsstaterna och deras invånare och nej till detaljstyrning från Bryssel.

David Pettersson

Kandidat i EU-valet, KD

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter