Förflytta dig till innehållet

Ska den nya cykelvägen på Östra Strandgatan vara en- eller tvåfilig? — Nämnd tar principbeslut om Åbos framtida cykelvägar

På den markerade sträckan på Östra Strandgatan planeras en ny cykelväg. I ett första skede skulle cykelvägen byggas till Martinsbron, men senare ända til Varvsstranden. Foto: Google maps


Det är trångt på promenad- och cykelstråket längs med Aura ås östra sida när cyklister och fotgängare ska samsas. Därför planerar Åbo stad att bygga en cykelväg på Östra Strandgatan bredvid körfältet.
Tjänstemannaförslaget är att det byggs en tvåfilig cykelväg på södra sidan om bilvägen. Motiveringen är att detta är det bästa alternativet både med tanke på trafiken och stadsutvecklingen.
Föreningen Åbo cyklister har motsatt sig detta alternativ med hänvisning till undersökningar som visar att enfiliga cykelvägar där cyklisterna åker i samma riktning som bilarna är säkrare, speciellt då cyklister möter bilister i korsningar.
Tjänstemännen på staden har berett tre förslag som stadsmiljönämnden tar ställning till. Ett av dem är just enfiliga cykelvägar på yttre sidan om bilfilerna. Det tredje alternativet som utretts är en dubbelfilig cykelväg på norra sidan om bilvägen.
Cykelfilerna längs med Östra Strandgatan skulle till en början sträcka sig mellan Rettigbrinken och korsningen med Martinsgatan, men tanken är att den i framtiden kunde förlängas ända till Varvsstranden.
Stadsmiljönämnden bordlade ärendet en andra gång på tisdagens möte, vilket innebär att frågan behandlas igen nästa gång nämnden har möte.
Nämndens ordförande Saara Ilvessalo säger att de ännu behöver mera betänketid om vilken lösning som är den bästa.
– Det är också ett principbeslut om vi går in för en tvåfilig lösning eller enfiliga cykelvägar. Det har konsekvenser för hurudana cykelvägar vi bygger på andra gator i framtiden, säger Ilvessalo.
Själv förespråkar hon alternativet med enfiliga cykelvägar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter