Förflytta dig till innehållet

Ska Åland skyddas först när det har anfallits?

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Säkerhetspolitik. Det sker ungefär en gång om året att det blir tal om landskapet Ålands speciella status i Finland och dess demilitarisering.

De som oftast ifrågasätter demilitariseringen av öarna brukar vara från högra ändan av det politiska spektret, och ofta aktiva i någon av dessa partiers ungdomsförbund.

Dessa tal får sällan genomslag.

Men denna gång var det ingen mindre än riksdagens talman Matti Vanhanen som tog upp ärendet, och man kunde säga att det blev nära på kalabalik.

Ålands landskapsregerings lantråd Veronica Thörnroos besökte nyligen riksdagen, och hon vägrade tro att Vanhanen faktiskt skulle tycka att Åland borde remilitariseras.

Finland har ansvaret och skyldigheten att skydda Åland ifall öriket skulle anfallas, och det vet vi alla, men jag undrar ifall Thörnroos och andra ålänningar har tänkt på hur svårt det skulle vara att genomföra, om den finska försvarsmakten skulle vara lika nykomna till öarna som de potentiella anfallarna.

Jag citerar Jari Hanskas ord, översatt av mig, från Iltalehti 25.4.2022, då han skriver det som Thörnroos sade: “Om någonting skulle hända Åland – om ålänningar anfalls – är det Finlands skyldighet att skicka armén eller vad som helst det behövs till Åland, men ni kan inte göra det i förväg”.

Jag önskar att Thörnroos och resten av Åland förstår att de som skulle skickas för att skydda Åland ju är normala reservister som har fullgjort sin tjänstgöring på fastlandet.

Människor som jag kan skickas för att skydda Åland.

Skulle jag skickas så kommer jag nog, var inte orolig, men kom ihåg att jag och de andra inte är några ansiktslösa soldater som finns till endast då situationen blir allvarlig.

Skulle det inte vara bättre att finska soldater skulle ha försprång i förhållande till en potentiell anfallare?

Vi lever i en tid där länders suveräna gränser inte betyder något för vissa, och avtal kan kastas i sopkorgen utan större eftertanke.

Få trodde slutligen på att Ryssland faktiskt skulle anfalla Ukraina, men det hände ändå, och det bara fortsätter.

Åland kallas för fredens öar, och det är allas vår önskan att de skulle fortsätta så.

Jag har varit till Åland flera gånger, bott där en stund och för tillfället så är jag anställd av en statlig institution på Åland.

Jag har även släkt därifrån från min fars sida, så jag gillar verkligen Åland.

Om du vill ha fred, ska du vara redo för krig, och just nu är Åland inte alls redo för krig.

Miika Alhopuro

Studerande vid Åbo Akademi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter