Förflytta dig till innehållet

Sjukhuspatienterna i Egentliga Finland ökade i fjol – men pandemins inverkan var liten

Antalet patienter som fick vård och behandling vid sjukhusen inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i fjol var 231 000. Det här är 1600 patienter mer än år 2019.

Coronapandemin hade ingen nämnvärd inverkan på antalet vårdade patienter förra året och tillgången på vård och undersökningar inom sjukvårdsdistriktet var så gott som normal. 

I slutet av året stod det 1100 patienter färre i kö för vård, än vad det gjorde året innan.

Men antalet patienter som köat för vård i mera än 6 månader var 259 större än året innan. Vid utgången av december 2020 köade totalt 12 415 patienter för icke-brådskande vård.  

Mest köer uppstod det inom området för öronsjukdomar. Det här förklaras av att coronapandemin påverkat köerna mest för sådana sjukdomar som smittar lätt, uppger sjukvårdsdistriktets styrelse i ett pressmeddelande.

Nöjd ekonomidirektör

Styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt behandlade bokslutet för år 2020 på ett möte på tisdagen.

Resultatet för sjukvårdsdistriktets kommunförbund för år 2020 uppvisade ett överskott på 0,1 miljoner euro, medan det budgeterade resultatet var 6,2 miljoner euro negativt.

Sjukvårdsdistriktets ekonomidirektör är nöjd.

— Vi har tills vidare lyckats bibehålla vår servicenivå så gott som normal under hela den tid som coronapandemin härjat.  Dessutom lyckades vi med att balansera det svåra ekonomiska läget redan under år 2020.  År 2020 var synnerligen exceptionellt, men detta återspeglade sig på det hela rätt litet på våra klienter, något som vi kan tacka hela vår personal för, säger Arja Pesonen, sjukvårdsdistriktets ekonomidirektör, i pressmeddelandet.

Antalet patienter ökar stadigt

Antalet vårdade patienter har ökat under hela 2000-talet.  År 2020 utnyttjade ca 44 procent av invånarna i Egentliga Finland sjukvårdsdistriktets tjänster. 

— Sjukvården utvecklas – behovet av öppenvårdstjänster ökar, medan behovet för avdelningsvård minskar.  År 2020 var dock såtillvida exceptionellt att både öppenvårdsbesöken och vårdavdelningsvården minskade, medan antalet klienter ökade en aning, berättar Pesonen.

Antalet vårddygn sjönk med sju procent i fjol. Antalet öppenvårdsbesök inom psykiatrin ökade med 6,5 procent.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter