Förflytta dig till innehållet

Sju från Kina och Iran vill studera vid Kimitoöns gymnasium

ÅU/Arkiv
Tegelvägg med skolas namn
Intresse för att studera vid Kimitoöns gymnasium finns i Kina och i Iran.

Sju ansökningar om studieplats från Kina och Iran har Kimitoöns gymnasium fått ta emot under våren. Svenska skolsektionen i Kimitoön gav i januari sitt godkännande till att gymnasiet tar emot fem studerande genom ett avtal med organisationen Finest Future.

De sökande intervjuades förra veckan och nu stå man inför uppgiften att välja bort två sökande. Den här veckan ska beslut fattas om vilka fem som får en preliminär plats vid gymnasiet, så att de kan ansöka om visum och uppehållstillstånd.

Några garantier för att de sökande som fått en plats verkligen tar emot den finns dock inte än.

Enligt Kimitoöns gymnasiums rektor Bob Karlsson ska man försöka välja studerande från bägge länderna och han bedömer att de sökande är ganska jämställda trots olika nationalitet.

– Det ska bli intressant att se vad det här för med sig. Vi har inte förbundit oss till att ta emot nya studerande nästa år. Men det här är något vi vill pröva på, säger Karlsson.

Man bakom dator vid ett skrivbordArkiv/Emilia Örnmark
Rektor Bob Karlsson ser fram emot internationella fläktar vid Kimitoöns gymnasium.

Har grunder i svenska då de anländer

Just nu får de studerande behövlig språkutbildning i sina hemländer genom organisationen.

– Grundläggande kunskaper i svenska ska de ha, men vi är beredda på att kunskaperna är svaga, säger Karlsson och syftar på de rätt utmanande gymnasiestudierna.

Stöd i språkinlärningen ska de studerande få både från Kimitoöns gymnasium och från Finest Future. Också annan handledning och hjälp kommer att bli aktuell, även utanför skoltid.

Även gällande det första boendet står gymnasiet till tjänst, till exempel pågår nu diskussioner med Axxell Brusaby som har ett internat i Kimito.

Inom maj får gymnasiet bekräftelse på vem som planerar att ta emot sin plats.

Siktet inställt på universitet

Målsättningen är att de studerande som anländer ska avlägga gymnasiestudierna i sin helhet i Finland. De sökande är målmedvetna ungdomar som siktar vidare på universitetsstudier i landet.

– Här finns bättre möjligheter att utvecklas som individ i samband med studierna, till exempel är det här möjligt att specialisera sig på det man är intresserad av, säger Karlsson.

Ensam om att vara nybörjare i det exotiska projektet är Kimitoöns gymnasium inte. Förutom den finska sidan, där projektet pågått i ett par år, är Kristinestads gymnasium delaktigt i projektet som nu genomförs första gången på svenska.

Vad är Finest Future?

  • Ett projekt som startats av Angry Birds-grundaren Peter Vesterbacka. Han vill på sikt locka 15 000 utländska studerande per år till finländska gymnasier.
  • I förlängningen kan projektet lindra rådande arbetskraftsbrist i Finland.
  • Finest Future ordnar behövliga språkstudier för de studerande i deras ursprungsländer och handleder lämpliga studerande att söka sig till gymnasier i Finland.
  • Finansieringen per gymnasieelev är densamma som för finländska gymnasieelever: Kimitoöns kommun får drygt 11 000 euro i statsandelar per elev.
  • Gymnasiet betalar en årsavgift till Finest Future på 2 500 euro.

Dela artikeln

En kommentar: “Sju från Kina och Iran vill studera vid Kimitoöns gymnasium

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter