Förflytta dig till innehållet

Sjöräddningsövning ordnas igen vid Pärnäs – helikoptrar som kör skytteltrafik till Åbo kan väcka uppmärksamhet

NH90-helikoptrar från Uttis jägarregemente deltar i övningen. Foto: Uttis jägarregemente


På torsdag ordnas igen en stor sjöräddningsövning mellan Nagu och Korpo, söder om Pärnäs. En dryg månad efter övningen Ingrid ordnas nu Janette 18.
Sjöräddningsledaren Anssi Somppi säger att fokus nu ligger på evakuering från luften. Att två övningar ordnas så tätt inpå varandra i samma område är enbart en slump.
– Torsdagens övning var ursprungligen planerad till annan ort, men gick på grund av fartygstrafiken inte att hålla där. Därför flyttade vi den till Pärnäs där vi vet att infrastrukturen finns, säger Somppi.
Bland annat deltar Uttis helikopterbataljons NH90-helikoptrar och Gränsbevakningsväsendets sjöräddningshelikopter som vinschar och transporterar målpersonerna antingen till Pärnäs i Nagu eller till Åbo.
Det här betyder att många kommer att märka av övningen, vars operativa del inleds cirka klockan 13 och avslutas cirka klockan 19..
Som målfartyg fungerar bevakningsfartygen Tursas och Uisko. I övningsscenariot kolliderar två fartyg och det börjar brinna på dem.
Passagerarna evakueras från målfartygen till räddningsflottar och kobbar. Som målpersoner fungerar över 120 frivilliga från Finlands Röda Kors.
Övningen leds av Sjöräddningscentralen i Åbo (MRCC).

Evakuering från luften är huvudtemat för övningen Janette 18. Foto: Gränsbevakningsväsendet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *