Förflytta dig till innehållet

Sjöräddningscentralen i Åbo fick larm: Val simmade in i sikryssja i Kvarken

Knölval i nöd. Foto: Sjöräddningscentralen


När larmet kom funderade den jourhavande vid Sjöräddningscentralen i Åbo två gånger om den hörde rätt: En val har fastnat i nätet!
– Men så var det, och tack och lov hade vi en patrullbåt rätt nära, på sjöbevakningsstationen på Bergö, säger fältchefen Sami Viljanen i Åbo som ledde räddningsoperationen från Åbo.
Anmälan kom lite före två på eftermiddagen och drygt två timmar senare kunde Sjöräddningscentralen informera om ett lyckligt slut på äventyret, valen var befriad och hade simmat iväg på egen hand.

Det krävdes en hel del arbete för att få loss sikryssjan. Foto: Sjöräddningscentralen


– Det fanns flera fritidsbåtar i området också, men vi måste avgränsa området ifrån dem eftersom valen blev nervös av uppståndelsen runt omkring den, säger Viljanen.
– De som var på plats har sagt att de tror att det var en knölval, men mer än så kan jag inte uttala mig om arten, tillägger Viljanen.
Det är mycket ovanligt med en val i Bottenhavet, men unikt är det inte.
Viljanen vet berätta att en val hade simmat i trakten nära Brahestad år 2006. Då fotograferade sjöbevakarna också valen, men den tidens mobiltelefonbilder höll inte publicering på samma sätt som nu, och spridningen i sociala medier är också av helt annan rang nu.

Tyvärr lyckade sjöräddarna inte få loss alla rester av ryssjan, men valen klarade i alla fall att simma iväg. Det krävdes en hel del arbete för att få loss sikryssjan. Foto: Sjöräddningscentralen


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *