Förflytta dig till innehållet

Sjöräddningen: ”Dra upp båtar och SUP-bräden högt upp på land”

Gränsbevakningsväsendet
Roddbåt
Dra upp båten ordentligt och se till att den är förtöjd så att den inte rymmer i stormen.

I och med det oväder som närmar sig lönar det sig att dra upp alla båtar, vindsurfing- och SUP-bräden högt upp land.

Man gör också klokt i att själv stanna på land och inte i onödan bege sig ut på sjön, säger Rasmus Friman, jourhavande sjöräddningsledare vid Västra Finlands sjöbevakningssektion i Åbo apropå det oväder med kraftiga vindbyar som väntas i början av veckan.

Tidtabellen för hur det annalkande ovädret rör sig har justerats och de kraftigaste vindbyarna väntas först natten mellan måndagen och tisdagen och inte ännu natten mellan söndagen och måndagen som tidigare förutspåddes.

I samband med att lågtrycksområdet närmar sig och vinden vänder mer mot syd och sydost är det möjligt att vattnet stiger rejält.

Vattenståndet ligger just nu på cirka +30 cm vid mätstationen i Åbo. Enligt prognosen kan vattenståndet stiga till +50 cm i Åbo på tisdagen.

— Man kan gärna dra upp sina båtar och jollar en meter högre än man brukar, säger Friman.

Friman påminner om att Sjöräddningen alltid måste rycka ut ifall en obemannade omkringdrivande båt eller upptäcks på sjön.

För att minimera risken för onödiga sökinsatser kan var och en hjälpa nu hjälpa till genom att för säkerhetsskull förtöja och dra upp sina båtar ordentligt.

En brygga.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter