Förflytta dig till innehållet

Sjöfartstidningen: Forskning kartlägger metoder för att minska risken för kränkningar inom sjöfarten

Forskare på Linnéuniversitetet i Sverige ska kartlägga metoder för att minska risken för kränkningar inom sjöfarten, skriver Sjöfartstidningen.
Två forskare har fått drygt 1,2 miljoner svenska kronor i forskningsmedel för ett projekt som ska identifiera, sammanställa och utvärdera metoder och strategier som kan minska risken för kränkningar inom sjöfarten.
Resultaten av projektet ska kommuniceras ut på ett användbart sätt till sjöfartsbranschens parter och på det sättet fungera som råd och inspiration i utvecklingen av jämställda arbetsplatser för svenska sjömän, skriver tidningen.
Bakgrunden till att forskningen nu görs är de upplevelser som kommit fram i samband med metoo-rapporteringen, bland annat i kampanjen ”Lätta ankar” som även nådde Finland.
Branschorganisationen Rederierna i Finland tog efter sin europeiska paraplyorganisation, ECSA:s kampanj: ”Eliminating workplace harassment and bullying”, år 2015.
På så vis ville man visa att man inte godkänner trakasserier eller kränkande behandling ombord på sina medlemsfartyg. Vittnen som trädde fram under metoo hösten 2017 och senare visar dock att trakasserier fortfarande förekommer – även i andra branscher.
LÄS OCKSÅ: Trång arbetsmiljö skapar tystnadskultur till sjöss
Svenskfinland har slutat tiga om sexuella trakasserier

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter