Förflytta dig till innehållet

Sjöfart och sjukvård starkt könssegregerade vid Novia

Foto: Jean Lindén


Flera yrkesutbildningar är fortfarande starkt könssegregerade. Vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo antas varje år bara ett fåtal kvinnor till sjöfartsutbildningen.
– Andelen kvinnor som blir antagna till sjöfartsutbildningen har hållits ungefär samma under åren. Det rör sig om ungefär 10 procent, säger Petteri Niittymäki som leder utbildningen.
Förutom könsobalansen lider utbildningen av för få sökande överlag. Varje år har de haft en tilläggsansökning under sommaren.
Vid sjukskötarutbildningen är situationen den samma, bara omvänd. Bara ett fåtal män söker sig till utbildningen.
– Över hela landet rör det sig om cirka 10 procent män som utbildar sig till sjukskötare, säger Minna Syrjäläinen-Lindberg som ansvarar för utbildningen i Åbo.
När det kommer till hälsovårdare är intresset ännu mindre bland manliga studerande. Syrjäläinen-Lindberg berättar att på en del årskurser finns det ingen manlig studerande.
Hon lyfter fram att det skulle vara bra för arbetsplatsklimatet på vårdinrättningar om könsfördelningen bland arbetstagarna skulle bli jämnare.

Läs också: Kvinnor till sjöss möter grabbig jargong – ”Jag kände att det var konstigt med en kvinna i besättningen”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter