Förflytta dig till innehållet

Sjöblom och Lehvonen lämnar ÅIFK – ”Tungt förstås men arbetet fortsätter”

Arkivbild. Både Isak Lehvonen och Peik Sjöblom (bilden) tackar för sina tjänster i ÅIFK. De lämnar ett stort tomrum att fylla i laget.

Åbo IFK tappar två av sina mest tongivande spelare i handbollsligan. Både målsprutan Peik Sjöblom och högeryttern Isak Lehvonen kommer att söka sig till huvudstadsregionen.

Sjöblom fortsätter karriären i ett annat ligalag. I Lehvonens fall handlar flytten i första hand att han kommer att studera på annan ort.

– Jag skulle ljuga om jag påstod att förlusten av de här två nyckelspelarna inte grämer mig det allra minsta. Båda två kommer att lämna ett stort tomrum efter sig men det blir vår uppgift att se framåt och fylla luckan så gott det går, säger tränaren Aku Kuusisto.

Samtidigt betonar han att det här länge varit en del av klubbens strategi. Att fostra och utveckla spelare för att på sikt pröva sina vingar i andra miljöer.

– Vi kan givetvis inte hindra någon om han vill röra på sig och söka nya utmaningar någon annanstans. Varje gång sånt händer är det i stället ett kvitto på att vi gör någonting rätt i klubben. Vårt motto är att hela tiden göra våra spelare bättre.

Både Sjöblom (f. 1998) och Lehvonen (1999) har haft stora roller i ÅIFK:s lag de senaste åren. Sjöblom som är fostrad i Grankulla IFK, hann under sina fyra säsonger i Åbo utvecklas till en av hela ligans målfarligaste spelare. Lehvonen är Åbokamraternas egen produkt och nyttig båda vägarna.

– Det är klart att vi tappar kvalitet framåt med Peiks skytte och Isaks kontringsspel. Båda har dessutom fått mycket ansvar i försvaret. Vår uppgift är att ersätta dem att vårt lagbygge inte är svagare i höst då nästa års serie kör i gång.

Från de egna leden är vänsterhänte Eero Laine och Rasmus Norström två alternativ. Laine hade redan den gångna säsongen en tämligen stor roll i ÅIFK. Han är straffspecialist och som högersexa skolad på samma position som Lehvonen.

Norström i sin tur har potential att bli IFK:s nästa storskytt. I år var han en av de viktigaste kuggarna i det A-pojklag som nådde semifinal i FM-serien. Med sina 111 fullträffar på tolv matcher toppade han hela skytteligan i stor stil.

– Om vi känner att det inte är tillräckligt kan det bli aktuellt att skaffa en eller ett par ersättare utifrån. En sak som är klar att vi inte kommer att göra det med dyra utländska importer. Det för inte finländsk handboll framåt ett dugg, säger Aku Kuusisto.

Ett till minus är att han också tappar sin hjälptränare Harry Wikström.

– Harry var oerhört lojal då han blev kvar hela säsongen trots att hans arbetssituation gjorde det ansträngande med pendlingsresor fram och tillbaka. Jag är mycket tacksam över hur han ställde upp hela tiden. Han måste naturligtvis ersättas på sätt eller annat.

På plussidan kan ÅIFK i alla fall räkna in att Aleksandar Trenchevski valt att förlänga sitt kontrakt hos kamratgänget. Han kom in på centerpositionen efter att Oscar Berglund förra hösten tvingades sluta efter att han fått nytt arbete i Helsingforstrakten.

– Att vi ändå nådde kvartsfinal och väl där kunde utmana Grankulla i två av tre matcher visar hur mycket bättre också de andra spelarna blev under året. Att vi nu tappar Sjöblom och Lehvonen är en besvikelse men arbetet fortsätter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter