Förflytta dig till innehållet

Siv Sandberg röstmagnet i Åbo och S:t Karins – valdeltagandet störst i Väståbolands svenska församling, 19-åring invald på Kimitoön

Arkiv/Monica Sandberg
kyrktorn

Röstdrottning Siv Sandberg. Åu-foto


Åbo svenska församlings fyra mandat i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets kyrkofullmäktige innehas under de kommande fyra åren av Siv Sandberg, Henrik Karlsson, Åsa Gustafsson och Petra Lindblad.
Siv Sandberg, forskare vid Åbo akademi, fick 251 röster och var hela samfällighetens röstdrottning.
Henrik Karlsson valdes in som ny och fick 127 röster. Gustafsson fick 84 röster och Lindblad 106.
Av församlingens 7595 röstberättigade valde 950 personer att avlägga sin röst vilket ger ett valdeltagande på 12,5%.
I hela Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet landade valdeltagandet den här gången på 10,9% . För fyra år sedan röstade 13% av de röstberättigade.
I församlingsvalet valdes medlemmar till det gemensamma kyrkofullmäktige samt församlingarnas egna församlingsråd.
Följande personer valdes in i Åbo svenska församlingsförsamlingsråd: Siv Sandberg, Lars-Runar Knuts, Åsa Gustafsson, Måns Enqvist, Margó Storm, Linda Lindholm, Petra Lindblad, Emma Olander, Susanne Björkman, Anders Järvinen, Rami Nurmi, Lillemor Wennerström.

Många nya namn i Pargas

I Pargas kyrkliga samfällighet har den finska församlingen 11 platser och den svenska 20.
På den finska sidan tog de Gröna ”storslam” då fyra av elva invalda är aktiva gröna lokalpolitiker, tre av dem sitter också i stadens fullmäktige, såsom röstmagneten i finska församlingen, ungdomssekreteraren Mika Wallin.
Sju av elva är nya ledamöter.
Av de 20 som valdes in från Väståbolands svenska församling toppar Nagubon Sara Bergqvist-Wallentowitz. Hon fick 113 röster och är ny i fullmäktige.
Petra Öhman från Houtskär fick näst mest röster (108)  och Magnus Sundman, lärare och guide och också han ny i fullmäktige, kom på tredje plats med 107 röster.
Kandidatlistan ”Svenska listan kyrkan nära dig” är SFP-närstående och har fått hela 75 procent av rösterna.
Överlag noteras många nya namn bland de invalda och många från skärgårdens kapellförsamlingar.
I valet som gällde församlingsrådet i Väståbolands svenska församling var det Magnus Sundman som var röstmagnet, följd av pensionären Rune Johansson och skepparen Jan Eriksson. Övriga invalda i Väståbolands svenska församlings församlingsråd är: Ditte Nordqvist, Sara Bergqvist-Wallentovitz, Helena Lindström, Widar Nyberg, Tiina Pöyli, Ulf Pakalèn, Alf Jansson, Tina Rosvall och Robert Helin.

Rabbe Sjöberg röstmagnet i Kimitoöns församling

Valdeltagandet i Väståbolands svenska församling landade på 21,6 % vilket är lite bättre än i Kimitoöns församling där 925 av 4606,  det vill säga 20,1% röstade i valet.
Den yngste kandidaten, 19-årige Anton Nervander från Västanfjärd, gjorde ett strålande första val och fick 42 röster.

Anton Nervander som kökspojke i Västanfjärdsteater i somras. ÅU-foto


Medelåldern på de invalda är dock allt annat än tonårig – medelåldern blev nu 56 år på dem som valdes in i kyrkofullmäktige i Kimitoön.
— Fastigheterna är den stora frågan. Vi har åtta kyrkor och flera församlingshem och det kostar att hålla dem i skick, säger Kimitoöns röstmagnet, Kimitobon Rabbe Sjöberg. 
Sjöberg har varit aktiv i församlingssammanhang sedan 1990-talet, med början inom Kimito församling.
Senaste mandatperiod satt han två år som vice ordförande i kyrkorådet, och han är medlem i den ekonomikommission som bereder många frågor.
Sjöberg hoppas att renoveringen av el, ljud och ljus i Kimito kyrka äntligen ska kunna förverkligas 2019. Frågan ligger nu på Museiverkets bord.

Lindgren har inte bestämt sig om han deltar i möten

En annan erfaren förtroendevald, Leif ”Lefa” Lindgren, undanbad sig röster men fick ändå 13 röster och blev andra suppleant på sin lista.
Han säger att han ännu inte har tagit ställning till om han kommer att delta i de möten som han eventuellt blir kallad till.
Frågan om att ha distrikt i stället för kapellförsamlingar fick Lindgren att hoppa av, även om det var för sent att rent formellt återta kandidaturen.
Kimitoöns kyrkoherde Katarina Dahlqvist är glad över att de 19 invalda är både nya och gamla, med erfarenhet.
— Ett särskilt tack vill jag rikta till valnämnden som var väldigt aktiv och åkte runt och ordnade förhandsröstning, säger hon.
I Kimitoön valdes endast kyrkofullmäktige nu. Kyrkorådet utses av kyrkofullmäktige under början av nästa år.
Korrigering 19.11 kl 9:40 En felaktig bild på Sara Bergqvist-Wallentowitz har tagits bort. 
 

Dela artikeln

2 kommentarer: “Siv Sandberg röstmagnet i Åbo och S:t Karins – valdeltagandet störst i Väståbolands svenska församling, 19-åring invald på Kimitoön

  1. ÅU skrev

    Hej! Tack för din snabba respons! Där slank fel bild in. Nu är den borta! Mvh Monica Forssell/ÅU

  2. Ann-Helen Saarinen skrev

    Bilden är av Sandra Bergqist inte av lillasyster Sara Bergqvist som var röstmagnet i gårdagens val.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter