Förflytta dig till innehållet

Siv Fagerlund som får årets hembygdspris i Pargas: "Jag är en berättare"

Kulturnämnden i Pargas har valt mottagaren av årets hembygdspris och det är Siv Fagerlund. Foto: Anja Kuusisto


Pargas stads hembygdspris år 2018 går till Siv Fagerlund som i Björkö, Houtskär vårdar minnet av sina morföräldrars och mors arbete, i Björkö Handel.
I ÅU 1.8.18 ingick ett större reportage om hur Siv Fagerlund sommartid håller den före detta butiken Björkö Handel öppen som ett sommarmuseum. Hennes mor drev butiken tills hon gick i pension 1976.
I museiform öppnade Björkö Handel 2008.
– Att få hembygdspriset värdesätter jag högt, jag blev alldeles knockad då jag hörde det, säger Fagerlund som vi träffar över en kopp kaffe på Köpmansgatan i Pargas.

Allmoge och gamla föremål intresserar

Hon har sett några spännande föremål i en av affärerna med gamla ting och erkänner sig vara en stor vän av allmoge.
Att ta tillvara den gamla Björkö-butikens attiraljer var alltså naturligt, och att berätta om dem likaså.
– Jag är en berättare, så har det alltid varit, och jag har alltid skrivit.
Ifjol sommar gjorde Siv Fagerlund någonting som hon nu efteråt kallar det bästa i sitt liv. Det hon under många år skrivit ned som sitt egna sorgearbete fick då ta formen av ett sommarsamtal.
Hon valdes 2017 att vara radiolyssnarnas sommarpratare i Yle Vega.
– Jag får fortfarande feedback på det, också av många som har känt igen sig. Det har varit ett sådant kärleksfullt deltagande och det har blivit en helande upplevelse efteråt.
Fagerlunds sorgearbete handlar om familjens dotter Mimmi, som bara blev tre år. ”Hon tog sin pulka och åkte rakt in i evigheten”, är ett citat ur sommarsamtalet.

I dag är Siv Fagerlund en glad och tacksam pensionär

Sorgen kräver att man vågar gå in i den och genom den, säger Siv Fagerlund och menar nu väl 40 år efter händelsen att det förstås hade kunnat gå väldigt annorlunda för henne själv, efter den händelsen.
– Men jag klarade mig på något sätt, och hade också stöd av min utbildning. Veckan innan hade jag varit i Sverige på kurs om hur man hanterar kriser, är det inte tokigt, säger den pensionerade socialkuratorn.
Hon säger att hon är en så nöjd pensionär i ett tryggt, välmående land.
– Jag känner en sådan tacksamhet för det liv jag får leva, för hur bra vi har det i det här landet. Och jag tror tacksamhet är en riktigt bra energikälla!

Siv Fagerlund

Bor: I Pargas, sommartid ungefär tre månader i Houtskär.
Familj: Man, två söner, två svärdöttrar, fyra barnbarn och tre katter. I familjen ingår också ”en dotter på andra sidan”. Flickan dog som treåring i en olycka.
Gick i pension 1999 från jobbet som socialkurator vid Kårkulla. Där hade hon då jobbat i 34 år. ”Tänk nu, snart har jag varit pensionär i 20 år”.
Aktuell som: Mottar på Pargas stads självständighetsfest (6.12) stadens hembygdspris 2018.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Siv Fagerlund som får årets hembygdspris i Pargas: "Jag är en berättare"

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter