Förflytta dig till innehållet

Sista ordet om Forum för Ekonomi och Teknik

man som tittar in i kameran

Det finns inget sista ord. Förutom i korsord och diktaturer.

Ord är som regndroppar, texter som bäckar. Det ögonblick du tar dem till dig har de redan runnit vidare. Du tittar på nya ord. Det sista har ersatts av flera nya. Vi glömmer vad vi läste. Rörelsen är viktigare än ett enskilt stycke. Mönstren och konturerna är vad vi är på jakt efter.

Någonting fastnar i det att detaljerna glöms.

Det finns inget slut. Visst kan det bli ordtorka och man kan lägga ner ett ärevördigt magasin. Men man kan inte stoppa flödet av tankar eller hindra den diskurs som leder till insikt. Det finns alltid ett forum för ekonomi och teknik. Flera fora, egentligen. Snack och skriverier. Hugg och mothugg. Överväganden.

Forum för Ekonomi och Teknik var en facklig tidskrift, med mer betoning på fackla än på fack. Är man insorterad i ett fack är det viktigt att man söker bildning längre ut, följandes facklan till nya upptäckter.

Ekonomer, ingenjörer och arkitekter är nyfikna. De intresserar sig för bildning utanför sitt eget skrå. De försöker komma underfund med världen och förstå människan. De skriver och läser. Vi har mycket att tacka vårt forum för! Vi kom närmare olika sanningar och närmare varandra.

Just när världen behöver åsiktsutbyte mister vi en kär kanal. Vår civilisation digitaliseras och det är dags att revidera våra regelverk.

Planetens balans är hotad och vi måste slå ihop våra kloka huvuden för att styra om den ekologiska utvecklingen. Ekonomi och teknik genomsyrar allt, och därför är det viktigt att vi förstår ekonomiska modeller och tekniska landvinningar bättre. Globaliseringen som gett oss så många viktiga framsteg är nu på reträtt. Egensinniga krafter försöker så split i fredsälskande och jämlika folk. Folk är oense om vad som är sanning.

Det barkar åt oroväckande håll.

Affärsmagasinet Forum, Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift, lades ned i slutet av 2021.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter