Förflytta dig till innehållet

Siri Salvesen från Åbo tävlar om att få åka hundspann genom arktisk vildmark

Siri Salvesen. Foto: Fredrik Häggman


25-åriga Siri Salvesen från Åbo har en dröm om att testa sina gränser, och om hon lyckas samla ihop tillräckligt stort stöd kan hon få göra just det.
Salvesen är en av dem som tävlar om en plats i klädföretaget Fjällrävens vinterexpedition Fjällräven Polar. Sammanlagt 20 platser står på spel till äventyret, som tar deltagarna på en över 300 kilometer lång resa genom arktisk bergsterräng i norra Norge och Sverige.
– Det har varit en dröm ända sedan en vän till mig var med för några år sedan, berättar Salvesen.
Själva tävlingen går ut på att få fler röster än de andra som ansökt. Vem som helst kan rösta.
Vad är det som lockar?
– Jag har ett stort intresse för naturen, men har aldrig försökt mig på något så här extremt tidigare. Jag vill se vad som krävs för att överleva i hårda, kalla förhållanden, säger Salvesen.
Intresset för hundar är också en bidragande faktor. Det är med hjälp av dem som man tar sig från Signaldalen i Norge till Väkkäräjärvi i Sverige.
– Hundspannet är ditt viktigaste redskap, så det är väldigt viktigt att man klarar av att hantera hundarna.
Expeditionen pågår under sex dagar och Salvesen tror inte att någon dödtid kommer att uppstå. När man inte förflyttar sig har man fullt upp med att sätta upp läger och göra mat, berättar hon.
– Mat tas med på resan men annars gör man allt själv, såsom att smälta vatten.

Fjällräven Polar 2018. Pressfoto


Salvesen, som studerar till idrottsinstruktör vid Arcada i Helsingfors, tror att expeditionen kan ge blodad tand för fler turer i vildmarken. Hon utesluter inte heller att den påverkar hennes framtida yrkesbana.
– Jag tror att man inte riktigt kan släppa den vilda naturen efter en sån här resa. Om jag får en plats hoppas jag lära mig mer om vildmarksliv och förhoppningsvis få en ny hobby.

20 deltagare från hela världen

De 20 deltagarna tas ut från 10 olika regioner. Två personer från varje region väljs. Den som får flest röster i varje region är garanterad att komma med, och den andra väljs av Fjällrävens jury.
Salvesen tävlar i den östnordiska regionen, som består av sökande från Sverige, Finland och de baltiska länderna.
– Jag satsar för fullt på att komma med och har bland annat skapat en ny Facebooksida för att göra kampanj, säger Salvesen som i dagsläget har kring 2 000 röster.
Hon är därmed först av finländarna och fjärde i sin region. Omröstningen pågår till den 13 december. Expeditionen arrangeras i april 2019.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter