Simonby skola blir ett hem – nyfamilj från Pargas valde Nagu

Anja Kuusisto
man och kvinna i 40-årsåldern sitter vid ett köksbord
Publicerad:

Idén som föddes i april var ursprungligen framkastad av Max Lemberg, 13.

Idén gick ut på webbupptäckten att Simonby skolhus i Nagu var till salu, och där skulle minsann alla rymmas och pappa få renovering att ta tag i så det räcker!

Anja Kuusisto
tonårspojke sitter med spelkonsul i handen framför skärm
Max Lemberg, 13 i sitt nya hem i Nagu.

Några månader senare sitter vi runt köksbordet i skolhuset på 554 kvadratmeter och Anna Lindström och Robert Lemberg berättar om hur snacket gick kring boendet i Pargas. – Jag tänkte högt och sa att nu då jag renoverat vårt hem klart, kunde vi kanske fundera på att sälja och köpa något större, säger Robert Lemberg.

I korthet sedan våren: Flytta ihop, flytta från stan till landet, flytta från Pargas till Nagu

Att tankarna omedelbart skulle gå så bra hem hos barnen var knappast givet, men sedan våren har mycket hänt. Anna och Robert har efter några års sällskapande flyttat ihop, de har flyttat från Pargas till Nagu, och de har flyttat från småstadscentrum till livet på landet då de har köpt Simonby skola.

Anja Kuusisto
miniatyr segelbåt i fönster
Skutan har följt med Robert Lemberg från Pargas till Nagu, där den nu pryder ett fönster i trappuppgången.

De renoverar och inreder ett hus större än deras tidigare hem sammanlagt. Robert bodde i ett 1930-tals hus han renoverat från grunden, vecka-vecka tillsammans med barnen, storebror Max och Thea, som är 11. Anna Lindström och hennes söner Elias, 14, och Joel, 12, bodde i radhusbostaden hon hade köpt häromåret. Också den finns i centrum av Pargas. – Radhusbostaden är uthyrd och Roberts hus är till salu, berättar Anna.

Anja Kuusisto
möblerad trappuppgång i äldre stockhus
Minnen och myshörna i trappan till övre våningen.

Simonby skola upphörde vara skola år 2010

Simonby skola upphörde vara skola år 2010. Då flyttades de finska skolbarnen i Nagu till skolkomplexet på Kyrkbacken. Skolhuset sattes på stadens försäljningslista, såldes småningom och har hunnit fungera som både som sommarcafé i kombination med bostad, som serviceboende för äldre med mera. De systrar Lindström & Lemberg köpte huset av har flyttat från orten, men efter sig lämnade de en hel del saker. Enligt överenskommelse med systrarna deltog de nya ägarna i gårdsloppisrallyt i juli. – Det kom mycket folk och vi fick också många besökare som kunde berätta om skolans historia, också sådana som gått här i skola och en som varit lärare här.

Anja Kuusisto
ett sovrum i mörkt sken
Robbans och Annas sovrum har möbler av både yngre och äldre datum.

12 rum och kök, eller två kök, plus fyra vessor och tre duschrum

De tidigare ägarna hade inte renoverat så mycket, och vissa rum var mer beboeliga än andra. Svängrum finns det minsann. – Här finns 12 rum, tre vessor nere och en uppe, dessutom tre duschrum och två kök. – Huset är egentligen i fyra våningar, men källarvåningen är mest som ett pannrum, och vindsvåningen är kall. Så det är två bostadsvåningar. Men vi har inte kommit långt med dem ännu, vi har mestadels jobbat utomhus då tomten var så oskött, säger Lindström. Gården är stor, här finns plats för en fotbollsplan.

Anja Kuusisto
stor sal med diverse möbler
Vardagsrummet är stort och med rejäl takhöjd. Möbleringen söker sin form.

Besittningsrättten till huset fick de för tre månader sedan

Dessutom ingår det en vaktmästarbostad i huset, och de nya ägarna fick tillgång till den från början av juni, så de inledde renoveringen där. Själva skolhuset övertog de 21 juli. – Här finns maskinell ventilation av storleksklassen för ett 500 kvadratmeters skolhus och uppvärmningen är med pellets och solpaneler. Det är många nya bekantskaper för mig, säger Lemberg vars hus i Pargas uppvärmdes med direkt elvärme.

För barnen, ungdomarna, har flytten gått bra då ett villkor var klart: De har alla kunnat fortsätta i samma skola som tidigare. Två av dem går i Malms skola, två av dem i Sarlinska. – Jag pendlar i regel med buss, någon gång med bil, säger Anna vars jobb finns i Pargas centrum. Arbetsvägen från Simonby till Pargas centrum är ingen match, tycker hon. – Det tar 25 minuter och så får man en gratis kryssning på köpet, ler hon.

Anja Kuusisto
bukett av kvistar och ormbunke
Naturen följer med in till köksbordet.

Robert steg i land från Mariella och är egenföretagare

Robert Lemberg är numera egenföretagare i bygg- och målarbranschen. Han jobbade tidigare på Viking Lines Mariella, men den långa coronapermitteringen gjorde sitt och han skapade sig ett nytt jobb. – Jag har haft jobb i Pargas, i Nådendal men också en hel del här i Nagu, och jag behöver oberoende bil till jobbet. En enda sak har de bekymrat sig över sedan flytten till Nagu och det är de krassliga nätförbindelserna. Nu håller de på och försöker få grannar med på fiberanslutning.

Anja Kuusisto
ung flicka håller en ringklocka i handen
Thea ringer i klockan då alla i hushållet ska sammankallas för mat.

Då maten är klar kommer gamla skolklockan fram

Speciellt Robert trivs med matlagningen och köksrenoveringen hör till det de gärna vill prioritera. Det gamla skolköket har öppnats upp av de förra ägarna men elarbeten, liksom golv och köksskåp behöver renoveras. – Att stockväggen delvis är synlig tycker vi om, liksom att ribbstolarna finns kvar från skoltiden, säger Anna. Sådana finns både i köket och i det som har varit skolans gymnastiksal och festsal. Den stora salen kallar de för vardagsrummet. Ordet känns som en symbol för den familjära och avspända stämningen i hela det hem som de gör till sitt. – Den gamla skolklockan finns också kvar. Den är bra att ha då maten är klar och vi alla ska samlas, säger Robert och låter Thea ringa i klockan.

Anja Kuusisto
pojke sitter utomhus i korgstol och har en katt i famnen
Joel och Speedie trivs.

Katten Speedie klarade också flytten bra

Det tar ett tag och så hörs det ljud i trappan från övre våningen. Snart ska sex personer bänka sig runt köksbordet och katten Speedie spanar efter egna läckerheter. Det finns ingen renoveringstidtabell eller stor renoveringsbudget för den delen. Men de tar det med ro och värme finns det. Visst är yllesockor bra men värmen i ögonen är ännu viktigare. Och Simonby skola är inte längre en skola, den är ett hem.

Publicerad: