Förflytta dig till innehållet

Silja Serenade börjar trafikera ny rutt mellan Helsingfors och Tallinn – ombordstigning endast möjlig i Helsingfors

Arkiv/Jan-Ole Edberg
Tallink Silja tror att man nu kan se ljuset i tunneln på riktigt.

Tallink Silja ser ljuset i tunneln och öppnar stegvis upp passagerartrafiken igen, uppger bolaget på torsdagen.

Bolaget är ändå tydligt med att ändringar kan ske, eftersom man av erfarenhet vet att coronaläget kan ändra drastiskt på kort tid. Margus Schults, vd för Tallink Silja, ger också myndigheterna en känga för dålig kommunikation.

— Myndigheternas och politikernas beslutsfattande och bristfälliga kommunikation har försvårat vår verksamhet, säger Schults.

Schults framför också ett önskemål om att alla intyg på negativa coronatest och att man fått coronavaccin i framtiden uppvisas i avgångshamnen i stället för i ankomsthallen.

— I ankomsthallen ska alla passagerare ut på en gång, vilket orsakar rusning och långa köer. Men vid avfärden är passagerarna mer utspridda, förklarar Schults.

Silja Serenade återgår i trafik

Den 4 juni återgår Silja Serenade i trafik. Fartyget går i vanliga fall mellan Helsingfors och Stockholm, men nu kommer fartyget tillfälligt börja gå som en dygnskryssning mellan Helsingfors och Tallinn. Kryssningen tar endast ombord passagerare i Helsingfors och det är inte möjligt att gå i land i Tallinn.

— Alla restauranger är öppna som vanligt, men såklart följer vi alla säkerhetsföreskrifter som vi har övat på under hela året, säger Schults.

Den 24 juni börjar Silja Serenade trafikera den nya rutten Helsingfors-Tallinn-Mariehamn. På den kryssningen är det möjligt att gå i land i Mariehamn för en dag. Planen är att Silja Serenade trafikerar den här rutten fram till slutet av juli.

— Vi hoppas att vi kan börja köra till Stockholm som normalt i augusti, säger Schults.

När Silja Serenadebyter rutt vid midsommar börjar Silja Europa trafikera rutten Helsingfors-Tallinn enligt normal tidtabell. I början tillåts endast passagerare från Finland.

Kryssning till Riga skjuts fram

Frakttrafiken mellan Åbo och Stockholm har hela tiden varit i gång, men i början av juni öppnar man också alla restauranger och butiker för passagerarna. Rutten Åbo-Mariehamn–Stockholm trafikeras av Baltic Princess och Galaxy enligt normal tidtabell hela sommaren.

Silja Symphony är i trafik i Sverige i sommar och gör olika specialkryssningar till exempel mellan Stockholm och Ystad.

Tallink Silja meddelar senare om när kryssningen mellan Helsingfors och Riga kan återupptas.

— Vi har tyvärr blivit tvungna att ställa in avfärderna i juni på grund coronaläget i Lettland. Vi tror att vi kan återuppta trafiken i juli, säger Schults.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter