Förflytta dig till innehållet

Sigyn riggas – snart är det dags för öppning

Monica Forssell
Master på en kaj vid ett skepp.
Efter midsommar öppnar Sigyn för allmänheten igen.

Det doftar svagt av tjära på Varvstorget och några nyfikna undersöker de präktiga mastdelarna som ligger på kajen vid Sigyn.  

I fjol våras bogserades tremastade barken Sigyn i sin docka från varvet i Runsala till sin plats i Aura å. Fartyget har genomgått en rejäl renovering med en stor del av fartygets spant och bordläggning som bytts ut.

När renoveringen av Sigyn inleddes upptäckte man också att en stor del av däckets stödkonstruktion var så murken att den behövde bytas ut.

Ett stort gammalt block på ett fartyg.
Det totala antalet vajrar som hör till masterna är 85. Antalet rep är 90. Foto: Monica Forssell

Totalt har över hundra spant bytts ut och nästan en kilometer nya bräder har lagts in i bordläggningen. Och sammanlagt cirka 3 kilometer springor har tätats.

Hittills har allt gått vägen, säger Jarmo Isosomppi.

Nu får Sigyn nya master. Masterna som tillverkats av 175 år gamla lärkträd från Fiskars transporteras med truck och kärra från Forum Marinums gård till Varvstorget.

En kärra med en mastdel.Monica Forssell
Nya master i lärkträ.

Båtman Jarmo Isosomppi kör trucken och berättar att den del som just transporterats längs med Västra Strandgatan är en bramstång, det vill säga den översta delen av en av fartygets master.

Den 24 maj ska bramstängerna och några rår sättas på plats och vid midsommar är det dags för en sista sats rår.

Projektet väcker intresse bland Åboborna som gärna stannar för att ställa frågor.

— Jo det blir nog många pratstunder, medger Isosomppi som håller i trådarna för renoveringen nav Sigyn.

Et bogspröt på ett segelfartyg
Foto: Monica Forssell

Efter midsommar ska Sigyn vara klar och i juli öppnar hon för allmänheten. Sigyn är byggd på Gamla Varfet i Göteborg 1887 av skeppsbyggmästare J.E Hübe. Hon sjösattes 15 juli 1887.

Åbo stad och Stiftelsen för Åbo akademi står för största delen av renoveringsbudgeten på cirka 1 miljon euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter