Förflytta dig till innehållet

Signeul lobbar för ungdomen

Erfaren. Finlands nya tränare Anna Signeul har jobbat med kvinnliga fotbollsspelare i över 35 år. Nu har hon tagit över ett landslag som vill återfå sin tidigare flygförmåga. Foto: Wikimedia Commons


 
FOTBOLL. – Att utbilda unga spelare är det viktigaste damfotbollen i Finland har att jobba med. Tillsammans måste vi skapa så bra miljöer som möjligt för tjejerna att utvecklas i sina egna klubbar.
Det säger Anna Signeul som sedan i somras är ny tränare för det finländska damlandslaget. Hon är den andra svensken i rad för uppdraget. Andrée Jeglertz slutade i fjol efter sex år på posten.
 
Signeul är en mycket erfaren tränare så hon vet vad hon talar om. Det finns inga genvägar till framgång. Hårt arbete är det enda som gäller.
– För att få fram bättre spelare behöver vi ge våra ungdomar förutsättningar att träna mer. Potentialen i Finland är stor men den måste utnyttjas på rätt sätt.
– Att jobba i samverkan med klubbarna är jätteviktigt. Spelarunderlaget är bra men just nu håller den finländska ligan inte tillräckligt hög nivå för att försörja landslaget. De bästa spelarna är tvungna att flytta utomlands för att fortsätta utvecklas.
 
Mycket är bra men mycket kan också bli bättre.
– Också i Åbodistriktet finns det många flickor som spelar fotboll. Flera av landslagsspelarna har kopplingar till området. De kan bli ännu fler om vi kan ta till vara resurserna där på rätt sätt.
Pargasfostrade Anna Westerlund i norska Lilleström har länge tillhört de bärande krafterna i den finländska tröjan. Hennes rutin kommer väl till pass i det VM-kval som Finland i höst har inlett med två segrar.
– Som en duktig ledare både på och utanför planen är Anna nästan oersättlig för centrallinjen som är vår viktigaste lagdel. Det har gått jättebra för henne i Lilleström och hon kommer vi också i fortsättningen att förlita oss på också i landslaget.
 
Bakom Westerlund väntar namn som Julia Tunturi, Ria Öling och Juliette Kemppi på fler kvalminuter. Alla tre har en bakgrund i TPS även om Tunturi flyttar till Eskilstuna och Kemppi numera återfinns i Norge.
Anna Signeul har aldrig varit rädd för att ge unga spelare chansen i de lag hon ansvarat för. Det lär heller inte bli någon ändring på det under hennes tid i Finland.
– Att kontinuerligt ta hand om ungdomarna är något jag som tränare brinner för. Vågar man lyfta upp yngre förmågor och ge dem speltid stagnerar inte ett lag i utvecklingen. Flera av spelarna från den trupp som 2014 representerade Finland i U20-VM är numera proffs och bofasta i damlandslaget.
 
Som stöd för sin övertygelse om att det lönar sig att testa nytt har Signeul självaste Sir Alex Ferguson. Under sin pro license-utbildning i Skottland fick hon tillfälle att besöka Manchester och träffa den legendariske tränaren.
– Jag frågade honom om hur han bar sig åt då United säsong efter säsong krigade i toppen. Som en förklaring angav han att han alltid vågat satsa på unga spelare. Då visste jag att jag gjort rätt genom att själv resonera på samma sätt.
 
I egenskap av finländsk chefstränare kommer Signeul att jobba med flera olika målsättningar. Eftersom hennes kontrakt med förbundet sträcker sig över EM 2021 är målet självfallet att Finland tar sig dit.
– Men redan nästa år gör vi allt vi kan för att kvala in till VM-slutspelet. Med Österrike och Spanien i samma grupp är vi bara tredjerankade så vi får slå ur underläge.
– Våra huvudrivaler lirade kvartsfinal mot varandra i EM i somras. Lite otur i lottningen hade vi förstås men det hjälper inte att tänka så. Vi måste göra det bästa av situationen och överraska när vi möter dem.
 
I ett längre perspektiv arbetar Signeul också för att Finland ska ta sig tillbaka till det topp 8-skikt i Europa som man tillhörde då man i EM-turneringarna 2005 och 2009 nådde utslagningsfasen.
– Utmaningen är tuff för standarden på damfotbollen blir hela tiden bättre. Min uppgift är att få spelarna att tro på att Finland är med i utvecklingen. Som lag måste vi våga lita på vårt eget spel.
 
Hon vill se ett blåvitt landslag som spelar med hög intensitet, tempo och fysik. Att varje spelare med bra individuella insatser alstrar energi till varandra.
– Mitt bidrag är att ge dem de rätta direktiven. Frihet att vara modiga så vi fyller på med fler spelare då vi anfaller. Att vi vågar utmana en mot en och att vi låter bollen göra jobbet. Löpningar utan boll är extremt viktiga i dagens fotboll.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter