Förflytta dig till innehållet

Showfebern stiger småningom i Pargas: premiär om två månader

Fotografen Lasse Andersson knäpper de första officiella gruppbilderna på gänget som deltar i den kommande ungdomsshowen. Foto: Mikael Heinrichs


Efter en längre paus än vanligt är det igen dags för ungdomsshow i Pargas med premiär om två månader.
Just nu är man ungefär halvvägs in i projektet rent tidsmässigt, men hos många av showdeltagarna börjar det redan klia i fingrarna av iver att komma igång mer konkret.
Under hösten har man engagerat ett drygt femtiotal lokala ungdomar i åldern 13–29 år – och precis som tidigare har det varit fritt fram att delta för alla som vill det. Vissa kanske vill hålla till mer i kulisserna, andra vill stå på scenen – och några vill göra både och.
– Att jobba på i två månader utan att exakt veta vad man jobbar med kan bli frustrerande, men nu börjar vi köra på mer intensivt och konkret, intygar Riddo Ridberg som står för regin.

Snart börjar det ”på riktigt”

Som projektassistent fungerar Frida Lassus som samtidigt gör sin praktik för Arcada, där hon studerar till kulturproducent.
Hon har tidigare medverkat i tre ungdomsshower – och är mer än nöjd med sin praktikplats.
– Då vi nu har två månader och några dagar kvar till premiären börjar vi småningom jobba med själva slutprodukten, det vill säga på scengolvet. Jobbet i de olika teamen och den så kallade grundutbildningen har redan pågått en tid, berättar Lassus.

Showen fick gymnasiekurs

En av nyheterna för i år är att gymnasiestuderande både från Pargas svenska gymnasium och från Paraisten lukio har kunnat delta i en frivillig kurs med showen som tema. I praktiken har den kursen ersatt det så kallade ”idéteamet” som funnit tidigare år.
– Vi har brainstormat en massa och kommit med sketchidéer och föreslagit musik. Dessutom har vi fått bekanta oss med fotografering och träffat manusförfattaren Daniela Franzell, berättar Wilma Salo som är andra årets gymnasiestuderande i PSG.
Sammanlagt ett tiotal studerande har deltagit i kursen som varit mycket givande.
– Det har varit roligt att på riktigt få ha ett finger med i spelet och avgöra hurudan showen blir, säger hon.
Från Paraisten lukio har Jaakko Meyn deltagit i kursen.
– Det har varit en del pusslande med tidsanvändningen, eftersom vi har rätt mycket på gång i skolan också under andra året, men jag tror att vi har hittat en lämplig balans. Särskilt fotograferandet har gett mig mycket, säger Meyn.

Många nykomlingar

I och med Framtidsfabriken som ordnades i fjol har det faktiskt blivit tre år sedan den senaste ungdomsshowen – vilket också gjort att det är fler nykomlingar än tidigare som är med.
Åttondeklassaren Emma Eklund från Sarlinska skolan är en av nykomlingarna som ser fram emot att få stå på scenen.
– Det känns som att det är på tiden att vi kommer igång på riktigt. Jag såg förra showen för nästan tre år sedan och ville absolut vara med då jag hade chansen till det, säger hon.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *