Förflytta dig till innehållet

SFP:s valförbund med Samlingspartiet inför Egentliga Finlands områdesval

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

På Kommuntorgets hemsida framfördes 26.3.2021 intressanta forskringsrön rörande valförbund. Där framfördes också ett pressmeddelande av Janne Tukiainen, professor vid Åbo univeritet och ledande forskare vid VATT.

Slutsatsen är att valförbund inte på något betydande sätt påverkar hur många fullmäktigeplatser som partierna, som ingår i valförbundet, får. Det här baserar sig på ny forskning från statens ekonomiska forskningscentral VATT, Åbo universitet, Instituto Tecnológico Autónomo de México och London School of Economics and Political Science.

Väljare bestraffar partier som ingår valförbund. I genomsnitt underminerar det här den valmatematiska fördelen. Om antalet partier är stort, och om stödet för dem är ojämnt fördelat, är det vanligare att valförbund ingås mellan mindre partier med delad värdegrund. Sådana förbund uppskattas av väljarna. Däremot så bestraffar väljarna valförbund som är partipolitiskt splittrade.

Får se om de traditionella SFP-väljarna delar Samlingspartiets värdegrund. Nu går alla röster som ges åt Samlingspartiets och SFP:s kandidater till en gemensam pool som avgör fullmäktigeplatsfördelningen enligt principen för proportionella val som bygger på d’Hondts valmatematik.

Det påpekas också i rapporten att valförbunden gynnar stora partier och ger dem fler platser än vad antalet röster borgar för.

Med anledning av ovanstående rön skall det bli intressant att se hur framgången för SFP blir i Egentliga Finlands områdesval.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter