Förflytta dig till innehållet

Stödet för SFP är stabilt

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Det var med en viss förvåning jag läste rubriken: ”Finlandssvenskar mer benägna att rösta på andra än SFP” (ÅU 16.3).

Nyheten baserades på Tankesmedjan Magmas väljarundersökning där 69 procent av finlandssvenskarna uppgav sig rösta på SFP. Motsvarande siffra var 70 procent för fyra år sedan och med tanke på osäkerhetsmomenten som ingår i en dylik undersökning kan man utan att överdriva konstatera att det faller inom ramen för felmarginalen.

Ett exempel på osäkerheten är att 93 procent av respondenterna i mätningen uppgav att de skulle rösta i valet, vilket kan vara en överskattning. Därför ska någon procentenhets variation i resultaten inte ges så stor vikt.

Ur Egentliga Finlands synvinkel är det anmärkningsvärt att 70 procent av finlandssvenskarna uppgav sig rösta på SFP, då motsvarande siffra var 59 procent för fyra år sedan.

Även om siffran var i minsta laget 2019, pekar den här nu på ett mycket stabilt stöd och till och med större säkerhet än resultaten från de två föregående valen. Motsvarande siffra för 2015 var nämligen 65 procent.

Ingenting ska ändå tas för givet. Vi vet att marginalerna kan vara små och varje röst kan vara avgörande för att säkra SFP:s mandat i Egentliga Finland.

Nu gäller det att aktivt gå till valurnorna och säkra att vår röst hörs även framöver.

Fredrik Guseff

Partisekreterare

SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter