Förflytta dig till innehållet

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson: ”Jag ställer inte upp för omval” – oklart när ny partiordförande väljs

Stefan Öhberg
En ljus kvinna bakom mikrofoner.
Anna-Maja Henriksson. (Arkivbild)

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson ställer inte upp för omval. Det meddelade hon vid en snabbt inkallad presskonferens på tisdagen.

Bakgrunden är att det fram tills nu har varit oklart hur Henriksson tänker kring sin ordföranderoll ifall hon misslyckas i vårens EU-val.

Nu kom svaret: hon ställer inte för omval till partiordförande även om hon inte väljs till Bryssel.

När väljs en ny ordförande?

Exakt när en ny ordförande väljs är öppet. Utgångspunkten är att det sker som vanligt på partidagen i juni, säger Henriksson och partisekreteraren Fredrik Guseff.

Men Guseff konstaterar att ordförandevalet kan flyttas till september om det kommer starka signaler från fältet att det är bäst att göra så. De åsikterna ska nu pejlas.

En risk med ett ordförandeval redan på sommaren är att det tar fokus från EU-valet.

Här nedan kan man läsa vår liveuppdatering från förmiddagens presskonferens:

Kl 10.55:

Om ordförandevalet ordnas i september skulle man t.ex. kunna ha 12 regionala utfrågningar med start i mitten av september, visionerar Guseff efter en fråga om det är bra med en ordförandekampanj under sommaren.

Kl 10.52:

Guseff säger att det ska vara en klar majoritet på fältet som vill flytta ordförandevalet till hösten för att man ska göra det.

Han vill inte säga vad som är bäst, men både Guseff och Henriksson säger att utgångspunkten är att ordförandevalet ordnas som normalt redan på sommaren.

Kl 10.49:

Henriksson får en fråga om de stora politiska skillnaderna i SFP.

Hon svarar att man är medveten om att det varit svårt, och att det finns olika syn.

Alla har samma värdegrund – det liberala Finland som värnar mänskliga rättigheter – säger Henriksson.

Sedan är frågan om det är bättre att vara med och bestämma eller sitta vid sidan.

Det är en svår diskussion, säger Henriksson och konstaterar att hon inte gillar polariseringen och den förstärkta blockpolitiken. Det är svårt för ett mittenparti som SFP, säger hon.

Hon hoppas att pendeln svänger.

Partisekreterare Guseff konstaterar att man förlorat väljare också till Samlingspartiet, inte bara till vänstersidan.

Kl 10.42:

Henriksson säger att det blir SFP:s nya ordförandes uppgift att se över vem som i framtiden sitter på partiets ministerposter.

Kl 10.38:

Att SFP nu har både ett EU-val och ett ordförandeval framför kallar Henriksson för ”två godbitar” för partiet.

Det är inte optimalt att köra de två valen parallellt, men om man måste göra det är det så, konstaterar Henriksson – och säger att medieintresset lätt fokuserar mest på ordförandevalet.

Kl 10.36:

Henriksson tar inte ställning till vem som ska bli SFP:s nästa ordförande.

– Det ska vara någon med stort SFP-hjärta.

Kl 10.35:

Henriksson förnekar att hon pressats av partiet att gå ut med beskedet nu. Men nu gäller det för alla att tänka på vad som är bäst för partiet, betonar hon.

– Vi ska gå framåt tillsammans.

Kl 10.32:

Henriksson får en fråga om hon är sårad av diskussionen i partiet, och om partiet profilerat sig för mycket som språkparti.

Hon säger att det finns de som tycker att partiet profilerat sig för lite gällande det. Hon konstaterar att det i regeringen är väldigt olika partier som ska samarbeta.

Kl 10.29:

Angående att Henriksson känner sig missförstådd när det gäller beskedet om sin framtid så antyder hon att hennes kommunikation kanske inte blev den bästa.

Kl 10.25:

Nu får medierna på plats ställa frågor.

Henriksson säger att det dåliga gallupsiffrorna inte ligget bakom hennes besked.

Kl 10.23:

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff tar till orda och nämner de två senaste partimätningarna i Helsingin Sanomat som visat på lågt understöd för partiet.

Han säger att man är van med varierande siffror i mätningarna, men att HS-enkäterna stack ut med sitt svaga understöd för SFP och det har lett till diskussion i medierna.

– Men är SFP är en folkrörelse, påminner Guseff.

Nu går han in på frågan när ordförandevalet ska ordnas, och om det ska hållas i juni eller skjutas upp till hösten för att inte störa EU-valet. Man ska pejla åsikterna på fältet.

Kl 10.18:

Anna-Maja Henriksson säger att hon i januari, då hon meddelade om sin EU-kandidatur, också visste att partiet behöver arbetsro.

Hon ville skapa arbetsron genom att säga att hon tar emot platsen i EU om hon lyckas i valet, och att partiet sedan kan välja en ny ordförande.

Men hon påpekar att hon aldrig sade att hon tänker fortsätta som partiordförande ifall hon inte lyckas i EU-valet. Henriksson menar att det målats upp en bild av henne som hon inte känner igen sig i.

Kl 10.12:

– Att vi skulle stå inför en tuff vår visste jag då jag meddelade om min EU-kandidatur i januari. Jag visste att vi också behöver arbetsro, säger Henriksson.

Hon fortsätter förklara att hon under processen hela tiden tänkt på SFP:s bästa, men missförståtts.

Henriksson räknar upp alla val där hon haft glädje att leda SFP.

Nu meddelar hon att hon inte ställer upp i nästa partiordförandeval.

– Det är med stor energi jag ska jobba för att vi ska vinna EU-valet, som blir det sista val jag leder som partiordförande.

Kl 10.06:

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson har inlett presskonferensen.

Hon inleder med att berätta vad hon vill jobba med i EU, om hon lyckas i EU-parlamentsvalet.

Detta handlar det om

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson har kallat till en presskonferens vid partikansliet i Helsingfors på tisdag klockan 10.

Meddelandet skickades ut endast ett par timmar på förhand.

ÅU följer presskonferensen som också sänds på SFP:s facebooksida. Vi uppdaterar artikeln.

Bakgrund

Henriksson meddelade i januari att hon ställer upp i vårens val till EU-parlamentet.

Då sa hon så här till ÅU angående partiordförandeskapet:

– Jag vill inte föregå någonting. Därför är det klart att jag tillsvidare fortsätter som minister och partiordförande.

– Det här har inte varit något lätt beslut. Jag har behövt att tänka vad det betyder för mig och för partiet. Men blir jag invald tar jag emot platsen. I så fall är det naturligt att ordna en extra partidag på hösten för att välja ny partiordförande.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter