Förflytta dig till innehållet

SFP:s Nicke Wulff: Pälsnäringen hör en förgången tid till

Arkiv/Linnea de la Chapelle
blå debattvinjett nere till vänster, bild av grå rävskinn i bakgrunden

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Politik. Pälsdjursuppfödningen i Finland bör avvecklas och förbjudas på sikt. Efterfrågan på päls har minskat kraftigt, inte bara på grund av krig och pandemi utan också till följd av allt mer kritiska attityder till pälsnäringen.

En enkät gjord av Taloustutkimus i slutet av 2022 visar att 80 procent av finländarna motsätter sig pälsdjursuppfödningen i dess nuvarande form. Motståndet mot pälsnäringen handlar inte längre om aktivism, det handlar om en allmän folkopinion.

Även på europeisk nivå har motståndet vuxit stadigt.

Pälsnäringen är förbjuden eller strikt reglerad i över 20 europeiska länder. Trenden syns också i våra grannländer: Norge har förbjudit pälsdjursuppfödningen med en övergångstid på sex år, Estland å sin sida med en fem års övergångstid.

En vanlig fråga på valfälten är hur det kommer sig att SFP fortfarande stöder pälsnäringen.

Stödet för pälsnäringen strider mot många väljares etiska övertygelse.

I ljuset av det ändrade samhällsklimatet, djurens välmående och att päls lätt kan ersättas med mer etiska produkter är det beklagligt att SFP fortfarande ställer sig positivt till branschen. Partiets linje bör leva i tiden, vilket den inte gör beträffande pälsnäringen.

SFP:s partidag kommer inkommande veckoslut att ta ställning till en motion om att avveckla pälsdjursuppfödningen och förbjuda näringen med en övergångsperiod på 5–15 år. Det är viktigt att staten stöder pälsdjursuppfödarna i övergången till nya näringar och arbeten.

Vi hoppas att majoriteten av partidagen ställer sig bakom motionen och att partiets linje uppdateras så att den bättre skulle avspegla dagens samhälle och värderingar.

SFP har förtjänstfullt främjat mänskliga rättigheter under de gångna åren. Vi hoppas att tiden nu är mogen att främja även djurens rättigheter.

Karin Cederlöf
Fullmäktigeledamot i Esbo, SFP

Nicke Wulff
Fullmäktigeledamot i Åbo, SFP

Kasper Kannosto
Vice ordförande för SFP i Helsingfors,
initiativtagare till motionen

Dela artikeln

En kommentar: “SFP:s Nicke Wulff: Pälsnäringen hör en förgången tid till

  1. Harald Bergholm skrev

    Päls tolkas som en lyxprodukt som ”ingen” behöver och det finns ”bättre” modernare material och därför lätt att vara mot päls och pälsnäringen skall läggas ner. Har man alls tänkt på hur många arbetsplatser som drabbas? Det är inte bara själva pälsnäringen som sysselsätter folk, utan även foderbranschen, sömmerskor…
    Dessutom så hur man än ser på saken så har djuren det bättre här i Finland än i andra länder i öst dit verksamheten flyttar och då helt utan insyn och kontroll.
    Päls är dessutom miljövänligt jämfört med många andra moderna material och varmare. En kall vinter så finns det inget bättre än päls, och jo kalla vintrar kommer nog även i framtiden. Dessutom så har människan i alla tider använt animaliska produkter, det är bara den moderna idioten som anser att man klarar sig utan animaliska produkter och att man kan bli vegan. Lätt att tänka så när det inte är kristid och allt finns i butiken året runt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter