Förflytta dig till innehållet

SFP:s Henriksson: Varför flyttas landskapens beslutanderätt till ministerierna?

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson kritiserar regeringen för att den ”glömt bort demokratin”.

I den landskapsreform regeringen föreslår flyttas ansvaret för landskapens ekonomi till Finansministeriet och beslutanderätten om vem som får operera och var, till Social- och hälsovårdsministeriet, menar hon i ett pressutskick.

– Enligt regeringen förverkligas närdemokratin via landskapens självstyrelse. Vad är det för självstyrelse om Finansministeriet bestämmer om pengarna och social- och hälsovårdsministeriet om vad landskapen får göra? Redan nu hotar denna modell leda till sämre verksamhetsförutsättningar för mindre sjukhus och att privata aktörers möjligheter att utföra dagkirurgiska operationer som kräver anestesi i praktiken nästan förbjuds, säger Henriksson.

Henriksson säger att man i kommunerna är vana vid samarbete över partigränserna, medan linjedragningarna i den nationella politiken ofta varierar beroende på vem som sitter i regeringen.

– Hur kan Centerns och Samlingspartiets representanter i kommunerna acceptera att kommunerna blir av med sin beslutanderätt, men att det inte i verkligheten ges till landskapen? SFP:s syn är att om vi ska gå in för landskap, ska de ha verklig självstyrelse och bli behandlade rättvist.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter