Förflytta dig till innehållet

SFP:s Gustafsson: Beslutet om renovering av skolan i Hovirinta var förhastat

Arkiv
En kvinna i en sal

Åsa Gustafsson, SFP i S:t Karins, är ytterst besviken på beslutet om att renovera skolan i Hovirinta och inte bygga nytt. ÅU-foto


Förslaget om att mikrobdrabbade skolbyggnaden i Hovirinta i S:t Karins ska renoveras från grunden för sex miljoner euro, och inte rivas för ett nybygge för 15 miljoner, möter motstånd hos bland annat SFP.
Förslaget kommer dels från en kommunal styrgrupp med förtroendevalda och dels från tekniska nämnden. Båda möttes i tisdags (läs artikel här!).
De fattade även beslut om att Valkeavuoren koulu ska rivas och byggas upp på nytt för 37 miljoner euro.
Åsa Gustafsson, SFP:s representant i stadsfullmäktige och stadsstyrelsen är ytterst besviken på att de två största partierna, Samlingspartiet och SDP, inte vill utreda frågan om Hovirinta skola ytterligare.
De betydligt mindre SFP, De gröna, Centern och Kristdemokraterna har i princip ingen chans mot dem.
Gustafsson säger att hon dessutom aldrig tidigare upplevt att ett beslut fattats så snabbt i S:t Karins. Hon tycker inte att det är långsiktigt och att utredningarna gjorts för hastigt.
– Till exempel i tekniska nämndens utredning om priset per kvadratmeter för ett nybygge. De har räknat med ett pris på 3 000 euro per kvadratmeter, men till exempel i Åbo har man byggt för en summa på 2 400 euro per kvadratmeter, och i mindre närliggande kommuner för 2 300.
Gustafsson drar paralleller till det nya S:t Karinshuset. Där lyckades beslutsfattarna, efter många överväganden, få ner priset på renoveringen av S:t Karinshuset till 8,9 miljoner euro när det ursprungligen skulle ha kostat 15–16 miljoner.
Skolan i Hovirinta har redan renoverats för 2,5 miljoner euro i flera omgångar.
Det nya förslaget är jättebeklagligt med tanke på skattepengarna om man till exempel måste begära tilläggsfinansiering om hittills oupptäckta problem dyker upp, menar Gustafsson.
– Jag vill inte tänka på vad som kan komma fram när man börjar riva upp golvet i skolan.
– Nu kommer nästa stadsfullmäktige sitta och diskutera de här frågorna om fyra år. Jag skulle vilja fatta beslut som håller i 30 år.
Beslutet om renovering kan även vara oroväckande för det svenska.
– Det visar att man inte vill förbinda sig till det att antalet svenska elever i S:t Karins ökar. Redan nästa år behöver vi tilläggsklassrum.
Gustafsson är ordinarie medlem i stadsstyrelsen i två år framöver. På måndag möts styrelsen för att fatta beslut om huruvida ärendet går vidare till fullmäktige.
Trots brist på hopp kommer hon att satsa hårt på att få styrelsen att lyssna.
– Mittengruppen, alltså SFP, Centern och KD som är i valförbund, poängterar att det inte ännu går att fatta några beslut om skolan i Hovirinta.
Hon hoppas att man skulle samla ihop sig politiskt kring frågor som rör invånarnas hälsa.
Två av klasserna i skolan i Hovirinta får numera sin skolundervisning i kyrkan. Resten är ännu i skolbyggnaden, men väntas få flytta ut i tillfälliga baracker i höst.
 
LÄS OCKSÅ: Förslag: Skolan i Hovirinta i S:t Karins renoveras

Föräldrar: Eleverna borde inte alls vistas i Hovirinta

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter