Förflytta dig till innehållet

SFP:are motsätter sig nya busshållplatsen utanför ÅST – ”beklagligt också att planeringen i Åbo görs enbart på finska”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo. SFP:s i Åbo stadsplaneringsgrupp Strandell har lämnat in en anmärkning gällande förslaget till gatuplan för Auragatan mellan Universitetsgatan–Eriksgatan med skärmtak för busshållplatser.

Vi har påtalat att gatuplanen finns endast på finska.

Enligt markanvändnings- och bygglagen ska planläggningen göras i växelverkan med alla intressenter. I en tvåspråkig stad omfattar det båda språkgrupperna.

Att planen beskrivs på enbart det ena språket kan leda till missförstånd för den andra språkgruppen.

Och med beaktande av att ett av skärmtaken planerats just utanför Finland äldsta teater, Åbo svenska teater, är det beklagligt att planen inte publicerats på svenska.

Skärmtaken har även byggts innan anmärkningstiden gått ut. Det kan leda till att markanvändnings- och bygglagens påbjudna växelverkan med alla intressenter inte förverkligas i enlighet med lagens stadganden.

Busshållplatsen och skärmtaket för buss nummer 18 utanför Åbo svenska teater har enligt planen placerats snett framför ÅST:s huvudingång.

Utgående från den finskspråkiga gatuplanen är det svårt att utläsa var och hur taxibilar och abonnerade bussar kan släppa av eller hämta teaterbesökare.

Stadsteatern har dylika platser i direkt anslutning till huvudingången men så är inte fallet här.

Det kan noteras att det finns det outnyttjad plats mellan den nuvarande busshållplatsen och övergångsstället till Salutorget. Det kunde möjliggöra att busshållplatsen kunde flyttas närmare övergångsstället och därmed ge plats för taxibilar och bussar att lämna av eller hämta teaterbesökare utanför ÅST:s huvudingång.

Strandellgruppen anser det beklagligt att planeringsprocessen i Åbo stad görs enbart på finska vilket gör att en del intressenter inte kan delta den påbjudna växelverkan.

Stadsplaneringsgruppen Strandell vid SFP i Åbo
Kjell Wennström
sammankallare

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter