Förflytta dig till innehållet

SFP vill se särlösningar som tryggar servicen i skärgården

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Välfärdsområdet. Fredagen den 10 maj publicerades tjänstemännens förslag på hur servicenätverket i Egentliga Finlands välfärdsområde, Varha, kunde se ut. SFP ser flera brister och en tydlig försämring av servicen om servicenätverket förverkligas enligt tjänstemännens förslag.

Välfärdsområdet får särskilda statsandelar i form av skärgårdstillägg och språktillägg för att kunna trygga servicen i skärgårdskommunerna och för att kunna erbjuda likvärdig vård på svenska i välfärdsområdet. I tjänstemännens förslag skulle exempelvis hälsostationen i Iniö hotas av stängning före utgången av 2026 och munhälsovården skulle försvinna både från Korpo och Nagu.

SFP anser att man måste hitta särlösningar för att också i fortsättningen kunna erbjuda en trygg service för skärgårdsborna. Förslaget är att ersätta servicen på hälsostation i Iniö med digitala lösningar och med mobila lösningar några gånger i månaden. I nuläget ser SFP dock inte att detta kunde förverkigas, eftersom Iniö till stor del saknar kollektivtrafik mellan ön och fastlandet.

Dessutom är inte den digitala infrastrukturen i skärgården på sådan nivå att servicen kunde tryggas med digitala lösningar.

Enligt förslaget föreslås att röntgen på Kimitoöns och Pargas hälsostationer skulle dras in.

SFP vill se en kompromiss: Bibehåll röntgenverksamheten på Kimitoön ända tills apparaturen måste bytas ut. I Pargas har röntgenundersökningar hittills erhållits genom köptjänster. SFP anser att ifall att röntgen i Pargas läggs ner, måste en konsekvensbedömning göras med tanke på där kostnader och eventuella inbesparingar.

SFP:s fullmäktigegrupp är orolig över servicetillgängligheten, men är medveten att balansgången är svår, då välfärdsområdet måste göra inbesparingar. För att få detta att gå ihop behövs särlösningar som överskrider resultatområdesgränserna. SFP vill se att skärgårds- och språktillägget används för att försvara den svenskspråkiga servicen nära dig i välfärdsområdet.

SFP:s fullmäktigegrupp i Varha

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter