Förflytta dig till innehållet

SFP vill krossa vårdreformen

Ida Schauman framför skrämmande villfarelser om vårdreformen (ÅU 12.6) och därtill har hon anmält sig tillgänglig för nästa riksdagsval och har valt att fördöma vårdreformen som avgörs i riksdagen i september. Hon har sällskap av partiordförande Anna-Maja Henriksson som under sin ordförandetid främst profilerat sig som en hård motståndare till vårdreformen och som hon även skrev om i sin kolumn (ÅU 2.6). Allt i strid med SFP:s partiprogram och specialprogram om vården.
Programmet betonar att vården ska karakteriseras av god tillgänglighet och snabbt omhändertagande och följa den nordiska modellen. Henriksson skriver att man inte ska söndra något som fungerar och samtidigt tycker hon att trygghet ska ges av läkare som kan ge vård inom rimlig tid. I 30 procent av fallen är kötiden på HVC flera veckor eller flera månader.
Grundvården har inte fungerat på femton år och då började nedkörningen bli allt värre och vårdsegregationen ökade fatalt och för varje år har det blivit värre.
Därför började regeringen 2005 utarbeta en ny vårdreform, men tre regeringar där även SFP var med misslyckades med det.
Senaste regering kom längst och hade i det mesta samma modell som nuvarande reform, men ville ha större regionkommuner som ansvarskommuner till arrangör.
Den modellen fälldes av grundlagsutskottet för det ansåg att då de kommunala ordnarenheterna blir av landskapsstorlek måste de vara demokratiskt starkare förankrade och med folkval.
Det här förklarade finansminister Petteri Orpo mycket tydligt på partidagen i Åbo nyligen. Han uppgav att därför måste denna regering i sitt program ta med landskapsmodellen med folkval för att få en vårdreform igenom. Det har regeringen lyckats med och för dess del är arbetet slutfört och nu är den i riksdagens avgörande. JK har gått igenom de korrigeringar som regeringen gjort och uppgett att de fyller grundlagens krav.
Det har varit skrämmande att följa med hur grundlagsutskottet under flera riksdagsperioder bromsat en livsviktig vårdreform. En uppbromsning som hårt drabbat vårt folk och skördat stora mängder offer som aldrig fått behövlig vård i tid. Hjärtsjuka för vilka vården fördröjts så att de under tiden drabbats av hjärtinfarkt, cancersjuka vilkas diagnos fördröjts så att inget mer kunnat göras då tillståndet tillåtits förvärras fatalt och bensår som inte getts vård i tid med amputationer som följd. Dessa grava människorättskränkningar har flera grundlagsutskott inte känt något ansvar för.
Finansministeriets kanslichef Martti Hetemäki har beskrivit att både EU, OECD och IMF har krävt åtgärder av Finland för att få en bättre grundvård genomförd som kan garantera en jämlikare vård för folket. I dag avgör pengarna vårdtillgången genom privata sjukförsäkringar eller tillgång till pengar med vilka privata läkarcentraler kan anlitas. Och därtill finns gratis personalhälsovård med snabb grundvård som mest sköts av privata läkarcentraler. Hetemäki har vidare uppgett att den vårdreform som regeringen uppbyggt fyller alla de krav som nämnda instanser krävt.
De övriga nordiska länderna har genomfört vårdmodellen för länge sedan med utmärkt resultat.
Ida Schauman anser att det rått brådska och för stram tidtabell då vårdreformen utretts i 13 år.
Den ständiga fördröjningen har för många haft fatala följder med död, hårt lidande och ökad invaliditet som följdverkningar. SFP står med sitt aggressiva motstånd mot reformen för en ruskigt ansvarslös politik. Vi är många långvariga partimedlemmar med olika förtroendeuppgifter inom partiet som är närmast chockade över partiets omdömeslösa handlingssätt i ärendet om vårdreformen. Sist av allt kommer vi att rösta på riksdagskandidater som kämpar mot vårdreformen, men det finns många SFP-politiker som stöder den, men tyvärr ingår de inte i partiets riksdagsgrupp, som tappat omdömet och ansvaret.
Bo Holmberg
Karis

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter