Förflytta dig till innehållet

SFP tar starkt ställning för vindkraft på Kimitoön

SFP:s offentliga försvarstal (ÅU 26.3) om brytningen av Kimitoöns fullmäktigeavtal var ingen överraskning. Däremot var det en överraskning att partiet så här kraftigt stöder det tyska vindkraftsprojektet i Nordanå.
Enestam och Edmark anser att det är deras plikt att rätta sig efter beslut som partiet tagit i Helsingfors. Mellan raderna kan man läsa att vindkraftverk ska byggas på Kimitoön eftersom området i Nordanå i landskapsplanen reserverats för kraftverken.
Enligt samma logik står Misskärrs kraftverk i Västanfjärd, Olofsgård, Stusnäs, Gräsböle, Påvalsby och Kasnäs nästa i tur. Det har ingen betydelse vad kommuninvånarna anser, inte ens inför stundande val.
Tidpunkten för försvarstalet träffade mitt i prick. I samma tidning berättade förargade skärgårdsbor om den kraftiga höjningen – till och med tusen procent – av fastighetsskatten. Det är en katastrof för invånarna. Livet i skärgården är annars också svårt. För många betyder detta myndighetsbeslut att det blir omöjligt att bo kvar i skärgården.
Pensionären Tage Danielsson på Borstö ser en möjlig lösning, som SFP bjuder på. Danielsson konstaterar: ”De (skattemyndigheterna) ställer en mot väggen. Det är helt orimligt”. Han överväger att se ifall vindkraftsbolag är intresserade av hans marker.
SFP ger ju nu grönt ljus även för en sådan lösning.
Om vi hamnar på den väg, som SFP vill staka ut, leder det till att Kimitoön ända ut till yttersta skärgården blir ett fält av kraftverk, bland vilka enstaka markägare hankar sig fram. Sett från luften liknar då vår kommun en nåldyna full med knappnålar.
Esko Salmela
Dalsbruk

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter