Förflytta dig till innehållet

SFP sviker sitt löfte – Socialdemokraterna står emot extremhögern

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

EU-valet. I en tid då extremhögern växer sig starkare i Europa behöver vi stå enade för att försvara våra demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. Det är därför nedslående att se hur Svenska folkpartiet (SFP) viker sig från sina löften och går emot den deklaration som deras europeiska grupp Renew undertecknat.

Denna deklaration, som initierats av Socialdemokraterna (S&D-gruppen) och stöds andra progressiva grupper i EU, syftar till att bekämpa extremhögerns inflytande och skydda våra grundläggande friheter.

I deklarationen In Defence of Democracy framgår tydligt de åtaganden vi behöver göra för att motverka hat och extremism. Trots att Renew har undertecknat denna deklaration, verkar SFP inte leva upp till de värden och åtaganden som de lovat. Istället för att vara en motkraft mot extremhögern, har SFP blivit en medkraft, vilket är ett svek mot deras väljare och alla som kämpar för ett öppet och tolerant samhälle.

I riksdagsvalet 2011 var Jörn Donner en stark röst mot extremhögern och Sannfinländarna med sitt tema ”Motkraft/Vastavoima”. Det är tragiskt att se hur SFP har avvikit från denna viktiga position och istället bidrar till extremhögerns ökade makt. För de som verkligen vill motverka extremhögerns framfart finns det idag bara ett säkert alternativ – Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna står fast vid sina principer och arbetar målmedvetet för att bekämpa extremism och främja jämlikhet och rättvisa. S&D-gruppen är idag den näststörsta i EU-parlamentet och om gruppen håller ställningarna eller får ökat stöd, blir det i praktiken omöjligt för den moderata högern att bilda koalition med ytterhögern på EU-nivå. Om vi inte agerar nu, riskerar vi att se våra samhällen förvandlas till något vi inte längre känner igen. Därför är det avgörande att vi stöder partier och politiska grupper som inte bara pratar om att motverka extremhögern, utan som också agerar därefter.

Nu är det dags att säga ”Nu räcker det”. Låt oss stå upp för de värden vi tror på och säkerställa att våra politiska representanter gör detsamma. Rösta för ett starkt och inkluderande samhälle – rösta för Socialdemokraterna.

Simon Bergman
Organisationssekreterare i FSD

Nils-Johan Englund
Verksamhetsledare i FSD

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter