Förflytta dig till innehållet

SFP nådde inte fyra mandat i Nyland men Wickström nådde i mål: ”Nu får man fira”

Privat
Man i kostym skålar.
Henrik Wickström från Ingå är ny västnyländsk riksdagsledamot.

ÅA-forskaren Lauri Rapeli hade rätt när han sade att partikamraten Joona Räsänen från Lojo blir Raseborgsriksdagsledmoten Johan Kvarnströms största konkurrent. Kvarnström landade på drygt 4 000 med Räsänen fick cirka 4 500 röster. SDP gjorde överlag ett bra val i Nyland med ett nytt mandat.

SFP lyckades inte nå ett fjärde mandat i Nyland. Men ur västnyländsk synvinkel var förändringarna stora då den mångårige ledamoten och sittande minister Thomas Blomqvist tappade omkring hälften av sina röster jämfört med valet 2019.

Wickström samlade röster på Blomqvist domäner

Uppenbarligen lyckades Ingåbon Henrik Wickström med sina 7 300 röster få en hel del av Blomqvists röster. Nämnvärt är att han fick mer röster på Blomqvists hemmaplan i Raseborg, cirka 2 200 röster mot cirka 1 800 när 98 procent av rösterna var räknade. Här var Kvarnström etta med cirka 2 800 röster. Också i Hangö var ordningföljden denna. Men där fick också Sannfinländaren Pertti Ruuska fler röster än Blomqvist.

— Nu kan man fira, utbrister Wickström från valvakan i Helsingfors.

Överraskad och tacksam

Från sidan sett har Wickström sett målmedveten ut och han sticker inte under stol med att ett mål är nått.

— Jag har varit med i kommunalpolitiken i tio år. Det här känns faktiskt bra! Jag är överraskad och tacksam för det breda stöd jag fått, inte bara i Hangö, Raseborg och Ingå utan i hela Nyland. Också det känns fint.

Wickström planerade sin kampanj i ett år och ser nu resultatet av det jobbet.

— Nu får man fundera på vad man ska hitta på i morgon.

”Statsministerval”

SFP kämpade för ett fjärde mandat i Nyland men säger att det föll på att det blev ett ”statsministerval”.

— Vi gjorde ändå ett bra val i Nyland och fick hålla våra platser. Det får vi vara nöjda med.

Wickström valdes in tillsammans med Anders Adlercreutz från Kyrsklätt och Otto Andersson från Lovisa.

Som i övriga landet tog Samlingspartiet med två nya mandat segern före SDP med ett nytt mandat och Sannfinländarna med ett nytt mandat i Nyland. De gröna tappade två mandat och Vänsterförbundet tappade ett mandat. Harry Harkimo höll sitt mandat för Rörelse nu. Också Centern höll sina två mandat i Nyland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter