Förflytta dig till innehållet

SFP måste koncentrera rösterna på huvudkandidater

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Endast genom att koncentrera rösterna i valet får vi önskat SFP-inflytande.

Det är frågan om valmatematik.

Svenska folkpartiet är i valförbund med Samlingspartiet i valet av fullmäktige för välfärdsområdet i januari. I ett valförbund räknas båda partiernas röster ihop till en pott, inte separat för båda partierna.

Därför är det viktigt att vara så högt som möjligt på listan med personliga röster.

Valet gäller hela Egentliga Finland, det vill säga samma valkrets som i riksdagsval.

I senaste val gavs drygt 276 000 röster. Med motsvarande röstetal är realiteten att Sfp:s ca 15 000 röster (resultatet i senaste riksdagsval) inte kan splittras jämnt på alla våra 15 kandidater. Samlingspartiet med drygt 52 000 röster i senaste riksdagsval har nu en kandidatlista med starka namn både på nationell och regional nivå.

Med valkumpanens gemensamma röstpott, men endast genom att koncentrera Sfp-rösterna på huvudpersoner har vi möjlighet att få många invalda bland de 79 som fullmäktige ska bestå av. Fem invalda Sfp-kandidater från den gemensamma potten garanterar en styrelseplats i välfärdsområdet.

Valet i januari ska inte jämföras med ett kommunalval. Välfärdsområdets fullmäktige kommer att besluta om social-, hälso- och sjukvården samt räddningsväsendet i hela Egentliga Finland.

Därför ska varken boningsort eller kommun vara avgörande i valet av Svenska folkpartiets huvudkandidater. Kandidaterna följer partiets valprogram enligt vilket den svensk- och tvåspråkiga servicen ska garanteras också på det lokala planet.

Målsättningen är att en tvåspråkig ”SOTE”-central, det vill säga social- och hälsovårdscentral med specialsjukvård inrättas i anslutning till Åbolands sjukhus.

Helt avgörande också i detta val är att SFP-anhängarna ställer upp med sin röst.

Väljarna å sin sida har rätt att få besked om hur SFP-kretsen i Egentliga Finland prioriterar sin kandidatbukett.

Dela artikeln

En kommentar: “SFP måste koncentrera rösterna på huvudkandidater

  1. Jörgen Lindroos skrev

    ”Målsättningen är att en tvåspråkig ”SOTE”-central, det vill säga social- och hälsovårdscentral med specialsjukvård inrättas i anslutning till Åbolands sjukhus.” Säkert en bra tanke, men hur tänker man sote i periferin då, i Kimitoön och i Pargas? Vad har man för målsättningar för nämna kommuner? Kanske målsättningen är att vi röstar på SFP så att partiets målsättning förverkligas?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter