Förflytta dig till innehållet

SFP-mandatet behöver din röst!

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

EU-valet. Nyligen publicerades en enkät utförd av Taloustutkimus på uppdrag av Tankesmedjan Magma. Mätningen visade på ett stabilt stöd för SFP i Svenskfinland bland våra kärnväljare. Detta är mycket välkommet. Samtidigt vill jag dock påminna om att mandatet i EU-valet inte ska tas förgivet.

SFP:s största konkurrent i detta val är sofflocket. Vi kommer inte förlora röster till andra partier men en del av våra väljare riskerar att stanna hemma. Valdeltagandet i EU-val har som känt traditionellt varit lågt, vilket möjliggjort att ett högre valdeltagande på finlandssvenskt håll tillsammans med de viktiga rösterna från Åland möjliggjort att SFP kunnat få ett understöd på 6,1 procent –6,8 procent i de tre senaste EU-valen.

Det 15:e mandatet som Finland nu fick till det här valet stärker också förutsättningarna för SFP att säkra det finlandssvenska mandatet.

Samtidigt är det viktigt att ta två aspekter i beaktande: valdeltagandet i senaste EU-val steg något från 41 procent till 42,7 procent av de i Finland bosatta finländarna och konkurrensen om mandaten kommer att vara tufft i år. Hur stor andel som behövs av rösterna för att få det 15:e mandatet kan nämligen variera mycket. År 2019 och 2014 skulle det ha krävt 4,9 procent som understöd medan det år 2009 skulle ha krävt 5,8 procent och år 2004 skulle det ha krävts 5,2 procent av rösterna.

Det här innebär att där som cirka 90 000 röster år 2019 då krävts för det 15:e mandatet skulle det krävas 95 000 röster för att nå 5,2 procent och 106 000 röster för att nå 5,8 procent av rösterna.

Ifall man ännu adderar till att valdeltagandet kan stiga på liknande sätt som det steg från 2014 till 2019 (41 procent till 42,7 procent varvid det skulle landa på närmare med 45 procent. Med ett sådant valdeltagande skulle det krävas över 111 000 röster för att nå 5,8 procent.

I de två senaste EU-valen har SFP nått kring 116 000 röster varför marginalerna i dessa scenarier blir obekvämt små. Med tanke på ovanstående beräkningar landar jag på en klar konklusion: tag ingenting förgivet! Enbart en stark mobilisering och ett högt valdeltagande i Svenskfinland säkrar mandatet!

Fredrik Guseff

Partisekreterare

SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter