Förflytta dig till innehållet

SFP i välfärdsområdesvalet

Åbo Underrättelsers logo

Som en följd av den gigantiska social- och hälsovårdsreformen förrättas det första välfärdsområdesvalet i Finlands historia söndagen den 23.1.2022. I Egentliga Finland väljs ett fullmäktige på 79 ledamöter som skall styra all social- och hälsovård för drygt 480 000 invånare i landskapet.

Tidigare i veckan gick SFP ut med nyheten om valförbund med Samlingspartiet i valet.

För SFP:s del är målsättningen att valförbundet ska optimera antalet svenskspråkiga ledamöter som väljs in i fullmäktige. Med ett gott valresultat Har SFP också en god möjlighet att få en ack så viktig styrelsepost. 

Det nya välfärdsområdet kommer att kritiskt granska verksamheten inom social- och hälsovårdsväsendet. Slimmade processer, sammanslagningar och indragningar står för dörren.

Det är då vi behöver våra ledamöter som bevakar våra särintressen, det svenska språket i synnerhet men också t ex skärgårdens utmanande geografi.

I alltför många reformer under de senaste årtiondena har svenskan glömts bort eller nedprioriterats. Därför har vi alla en viktig roll redan i detta skede med att informera och upplysa för att även i framtiden ha social- och hälsovård på svenska, Nära Dig.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter